Депутатът от парламентарната група на Синята коалиция Лъчезар Тошев предлага паметникът на руския император Александър II - Цар Освободител, намиращ се на площад „Народно събрание" в София, да бъде преместен на друго подходящо място в централната част на града, а на мястото му в тримесечен срок да се издигне паметник на основателя на българската държава хан Аспарух.

Преекспонирането на паметници на видни руски личности в центъра на София е довело до това, че няма къде да се поставят паметници на видни български личности, смята Лъчезар Тошев.

Той е внесъл в Народното събрание и проект за вземане на съответното решение на парламента. С обсъждането на проекторешението се дава възможност да се предизвика дискусия дали в центъра на София, точно срещу Народното събрание, не трябва да се издигне паметник на създателя на българската държава - Хан Аспарух, пише още в мотивите си народният представител. И допълва, че паметникът на Царя Освободител с нужното уважение може да се постави на друго централно място в нашата столица.

В момента паметникът на руския император се реставрира и е демонтиран от мястото си.