Инж. Николай Стефанов, който преди близо пет месеца алармира за бюрократичните спънки пред микро проектите за възобновяема енергия, днес се свърза с редакцията на DarikFinance с добра новина.

В момента, когато борбата му със системата беше достигнала кулминацията си, държавата всъщност е работела по неговия въпрос. В брой 35 на Държавен вестник от 3.05.2011 г. е публикувана промяна в Закона за устройство на територията, която урежда неговия казус.

 

Припомняме, от две години и половина в двора на вилата на хасковския пенсионер стърчи монтирана инсталация за производство на енергия от вятъра. За да заработи ветрогенераторът с мощност 1.5 киловата и височина 9 метра, трябва да се дръпне само един шалтер. Но множество държавни и общински инстанции с нови и нови документални изисквания и такси се борят срещу микро инвестицията на предприемчивия инженер.

 

С промяната в чл. 147, ал. 1, т. 14 на ЗУТ държавата постановява, че „за монтаж на инсталации за производство на електрическа енергия, топлинна енергия и/или енергия за охлаждане от възобновяеми източници с обща инсталирана мощност до 30 kW включително към съществуващите сгради в урбанизираните територии, в т.ч. върху покривните и фасадните им конструкции и в собствените им поземлени имоти“, не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение за строеж.

 

И така, след като от края на 2008 г. дотук е похарчил близо 1000 лева за различни съгласувания, планове и разрешителни, без да говорим за време, нерви и замразените му в бездействащата перка пари, Стефанов най-сетне може да се възползва от безплатната услуга на вятъра.

 

Дали? Защото вече месец той изчаква реакцията на електроразпределителното дружество EVN, което трябва да присъедини микро ветрогенератора към своята мрежа. Предвидливият хасковлия е отишъл в общината с Държавен вестник в ръка и е успял да получи оттам документ, че на база действащото законодателство не са необходими повече никакви разрешения, за да заработи ветрогенераторът.

 

С огромен интерес ще следим и своевременно ще уведомяваме аудиторията на Дарик за развоя на борбата на инж. Стефанов. Задават се много ветровити дни. В момента топката е в полето на EVN.