15:53 часа българско време

Засилването на долара доведе до леко поевтиняване на златото, тъй като търсенето на благородния метал като алтернативна инвестиция намалява – коментира днес Блумбърг.

Само минути по-късно златото отново прави заявка за исторически рекорд с цена 1257.70 долара за тройунция, или поскъпване с 6.6 долара в рамките на деня.

Фундаменталните причини за това движение могат да се търсят в минния данък в Австралия, който премиерът на страната обеща да въведе, както и в опасността за правителствения дълг в периферията на Европа, довела до преструктуриране на инвестиционни портфейли.

Златото се използва като основен инструмент за хеджиране и възвръщащият се апетит за риск също води до търсене на златни фючърси, които се предлагат в големи, но все пак ограничени обеми.

Петролът WTI днес поевтинява с над 2% до 73.10 долара за барел. Въпреки притеснителните сигнали за Европа, брентът държи цена на 76.12 долара за барел.

С изключение на памук, захар и злато, останалите търговски стоки поевтиняват.


11:52 часа българско време

Във вторник цената на петрола се понижи с 1.69% до 73.34 долара за барел WTI вследствие на редица фактори, вещаещи слабо търсене, както и на поскъпващия долар.

Краят на активния туристически сезон в САЩ е свързан с по-малко пътувания и съответно ниско търсене на горива от населението. През септември и октомври обикновено много рафинерии затварят за годишна поддръжка.

Същевременно се очаква нивото на запасите в Щатите за пореден път да се окаже по-високо от очакваното. Сегашното ниво е най-високото от юни насам.

По-различна е ситуацията при Лондонския брент. Стабилните европейски икономики начело с Германия и Франция поддържат цена от 76.07 долара за барел, като понижението днес се ограничава в рамките на 1%.

Златото консолидира позициите си на ниво 1251.8 долара за тройунция. Инвеститори коментират: златото се възползва от всяка неблагоприятна макроикономическа информация, за да поскъпне. Същевременно изглежда малко се влияе от благоприятните данни, за да поевтинее при тях.

Двете водещи световни валути, доларът и евро, пострадаха днес от неблагоприятни за бъдещата им стойност анализи. Коментира се, че паричното охлабване на Фед е стигнало твърде далеч в борбата срещу кредитната криза. Същевременно водещите европейски банки изглежда не са разкрили цялата истина в стрес теста през лятото и евентуално ще се нуждаят от допълнителни свежи капитали.

105 млрд. евро е оценката за необходимите на водещите 10 германски банки средства. Фокусът сега е върху по-сигурните валути като йена и швейцарски франк. Несигурността във валутите насърчава инвеститорите в злато и потиска търсенето на суровини и промишлени метали. Медта поевтинява с 1.71% до 3458 долара за тон.