След като в продължение на няколко месеца цените на новите и стари тухлени жилища се задържаха без промяна, а продавачите отказват да правят отстъпки, панелките отново излязоха на мода, съобщава в анализ компания за недвижими имоти. Делът им в общия обем реализирани имоти нараства, което е знак за съживяване на пазара и в периферията на столицата, където панелното строителство преобладава. Търсенето на панелни жилища се дължи на два основни фактора: разположението им в райони с добра инфраструктура и административно устройство, както и ниските им цени, допълват от Адрес. От началото на септември 23% от купувачите на панелни жилища в София са на средна възраст и инвестират в имот за децата си. Те са традиционалисти, предпочитат да купят жилище в същия район, в който живеят и най-често разполагат с бюджет от около 25 000 евро.

Други 28% от купувачите са млади семейства, които разполагат с около 15 000 евро, получени от родители или продажба на друг имот, но текущите им доходи са ниски и трудно ще получат голямо финансиране. Така средствата им се оказват крайно недостатъчни за покупка на тухлен апартамент и те се спират на жилище с две спални, в близост до училище, детска градина, хипермаркети и спирка на метро. На тези изключително важни условия отговарят или скоро ще отговарят голям процент от панелните блокове в Люлин, Младост, Надежда и Дружба.

Купувачите се водят от няколко фактора при избора на панелно жилище: възрастта на блока, общото състояние на сградата и поддръжката на входа, коментират от Адрес. Годината на строителство се оказва ключова за купувачите, затова интересът към Дружба 2 и отделните части на Младост, където блоковете рядко са над 25-годишни, е значително по-голям в сравнение с този в Дружба 1, където панелите са строени по-отдавна – между 1970 и 1980 година.

Най-активно се търсят малките жилища – гарсониери и двустайни. Пазар за четиристайни апартаменти почти няма, тъй като крайната им цена е с голяма абсолютна стойност. Отстъпки вече почти не се правят – със символичните 1000 до 2000 евро могат да паднат цените на по-големите имоти.

Средните цени на гарсониерите в районите с преобладаващо панелно строителство се движат между 27 000 и 30 000 евро, а в Дружба 1, например – дори под 25 000 евро. Двустайните се купуват на цени от 37 000 до 45 000 евро в зависимост от квартала, сочат данните на компанията. На стойности между 45 000 и 55 000 евро пък се сключват сделките за тристайните панелни апартаменти.

Показателен пример за ролята на цената е сделка за тристаен апартамент в Люлин 1, продаден за 40 000 евро – ниската цена е определяща за срока на реализация – 10 дни. Същото важи и за тристайно тухлено жилище в Люлин 3, продадено за по-малко от 3 седмици на цена от 63 000 евро, при условие, че се намира в близост до метрото и Кооперативния пазар.

Най-интересни сред продавачите са притежателите на панелни имоти, за които това е второ или трето жилище. През годините на бум, хората купуваха без да продават, понеже очакваха непрестанен ръст на цените. Кризата неочаквано и вече трайно обезцени тези имоти, а няма и перспектива за бързо възстановяване на стойността им, което кара собствениците с радост да се освобождават от тях.

Очакванията на компанията са през идните месеци продажбите на панелки да са активни, без това да повлияе на цените им, тъй като ако не са на ниска цена, тези имоти намират реализация трудно и бавно.