Промени, внесени от ГЕРБ, в Закона за филмовото изкуство и предвидения бюджет в размер на 94 млн. лева за култура скараха опозицията и управляващите. Това стана по време на окончателното разглеждане на държавния бюджет, в който са заложени въпросните промени. Идеите на управляващите предвиждат държавната субсидия да се ограничи до 7 игрални и до 14 документални филма, а не както беше досега- това да е минималният брой филми, спонсорирани от държавата.

 

Предвижда се средствата да се отпускат, „ако има такава възможност”, а досега беше записано те да се отпускат задължително. От опозицията обвиниха управляващите, че унищожават филмовото изкуство. Мнозинството пък препоръча на творците да не разчитат само на държавата.

“Искам да започна с една мисъл, която някога Молиер е произнесъл и мисля, че се касае и за нас: “Ние отговаряме пред обществото не само за това, което вършим, но и за това, което не вършим”, цитира Стефан Данаилов френския драматург.

“Разковничето е в "до" 7 игрални филма и "до" 14 документални филма. Нула филми също е до седем, на вас това прави ли ви впечатление. И какво мислите за тези изтъкнати дейци на българската култура, от които нито един не членува в нашата комисия и внасят законопроект, с който обезсмислят изобщо съществуването на филмова индустрия в България“, попита Петър Курумбашев от БСП.

“Може би тайно тези хора да са обичали културата, без да са го заявявали като мен например. Аз също харесвам някои научни неща, но не ги коментирам“, каза Стефан Данаилов.

Защо трябва да правим за 3 млн. лв. ремонт на складове, където да съхраняваме картини, а да не ги инвестираме в млади български кинодейци, кинопродуценти, да правим истинска култура“, зададе въпрос към колегите си Михаил Михайлов от Синята коалиция.

“Нека да си кажем честно, че не са изключение празните зали, безинтересните постановки, скучните концерти с по един-два продадени билета и тук нещата не опират до пари, а до идеи и добро управление. Ако средствата се изразходват разумно и прозрачно, ако се заложи на инициативата, то българската култура няма да страда от липса на финансов ресурс”, коментира Гинче Караминова от ГЕРБ.