Националният гаранционен фонд подписа споразумения със седем търговски банки за финансиране на проекти по Програмата за развитие на селските райони. Общата сума, която ще бъде насочена към инициаторите на такива проекти, възлиза на 607 млн. лв.

 

Седемте банки, които ще посредничат при отпускането на средствата са: Банка ДСК, Пощенска банка, ОББ, Райфайзенбанк, СИБанк, ЦКБ и Българо-американска кредитна банка.

 

Целта на инициативата е да се подпомогне процеса на усвояване на средствата по европейската програма. Тази схема чрез гаранционният фонд ще застане зад проекти за 1.2 млрд. лева. Гаранциите ще покриват до 80% от риска по кредити, отпуснати за реализация на одобрени проекти по мерки 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, 122 „Подобряване на икономическата стойност на горите” и 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”.

 

Кредитите ще се отпускат от банките - партньори до 21 дни след подаденото искане за финансиране. Лихвите ще са между 7 и 8%, като няма да се начислява такса за управление на кредита.

 

Седемте банки са били избрани след провеждане на открита процедура по Закона за обществените поръчки. В конкурса са участвали 17 банки. Предстои и втори конкурс, в който ще се разпределят оставащите лотове по гаранционната схема на стойност над 600 млн. лева. Това ще даде възможност и на други търговски банки да се включат в инициативата.