Ски писти ще могат се изграждат на държавни терени в планините без трасето да се вади от горския фонд. Това предвиждат част от промените в Закона за горите, които парламентът прие окончателно. Както и при разглеждането на първо четене, и при окончателното им гласуване сега опозицията обвини управляващите в лобизъм. От своя страна ГЕРБ обясни, че целта е да се развива туризмът и спортът.

„От 20 години всички, които са били в парламента за тези 20 години, направиха така, че горе е абсолютна пустош. Имаше и хижи, и хотел „Щастливеца", всичко се разруши, разграби се от хора на управляващите. Не знам дали знаете кои взеха „Щастливеца", кои взеха тези бази, какво направиха с тях, но те ги унищожиха", каза председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Той допълни, че иска отново да види деца да карат ски там.

Според Михаил Михайлов от Синята коалиция законът не защитава интересът на обществото и защитените територии, а защитава частни лобистки интереси.

Юнал Тасим от ДПС описа закона като „чисто либистки" и ущърб на държавата, като по думите му той е в интерес на един-двама човека, което не е честно.

От своя страна Десислава Атанасова от управляващата партия бе категорична, че правото на строеж за изграждане на ски писти, станции за лифтове и влекове, стълбове за лифтове и влекове и временните постройки се учредява след провеждане на търг, до който достъп има всеки инвеститор, който проявява интерес.

Според промените право на строеж върху имоти от горския фонд без да се сменя предназначението им се допуска за ски писти, стълбове и станции за лифтове и влекове, за "открити съоръжения, обслужващи спортни, културни, както и религиозни нужди, включващи и необходимите леки второстепенни постройки на допълващото застрояване, свързани с тяхното функциониране". Предложенията станаха повод за редица протести на природозащитници и неправителствени организации.