Вече е почти сигурно, че хората са основните причинители на глобалното затопляне в последните 60 години, според доклад, който вероятно ще предизвика силна реакция против използването на фосилни горива, които движат икономическия растеж в момента.

Ако индустриалните емисии на парникови газове продължават да растат, те ще причинят засилване на глобалното затопляне, което ще доведе до сериозни промени в нивото на световния океан, стопяване на ледената покривка и други изменения на климата, невиждани от хиляди години, показват данните събрани от Междуправителствената експертна група по изменение на климата към ООН, пише Financial Times.

Забавянето на ръста на глобалните температури през последните 15 години е омаловажено, като временно явление в доклада, публикуван днес.

Обобщението на данните, което съдържа значителни промени в сравнение с предишните такива проучвания сочи, че заради естествените промени в климата изводите, "базирани на данни за кратки периоди от време са много волатилни и не отразяват на дългосрочните климатични тенденции".

Докладът е съставян от 259 учени от 39 страни през последните четири години. И е част от първата цялостна оценка на изменението на климата.
Очаква се данните да бъдат представени на следващия кръг от преговорите за климата на ООН във Варшава през ноември и да допринесат за подписването на глобално споразумение за борба с климатичните промени.