16.00 часа

 

Доларът укрепи позициите си през деня спрямо всички основни валути с изключение на паунда. Доларовият индекс, показващ представянето на зелените пари срещу шест основни световни валути, се покачи с 0.53% до 77.171, след като в понеделник беше спаднал до 77.075.

Звездата на деня днес обаче е паундът. Британската валута се засили след обявените данни за по-висок от очаквания ръст на икономиката на Острова за третото тримесечие с 0.8%. Той получи допълнителен импулс и от рейтинговата агенция S&P, която повиши перспективата на Великобритания от негативна и потвърди рейтинга ААА.

Спрямо доларът паундът се вдигна с 1.2% и достигна ниво от 1.5882 долара .

Пазарите са в очакване на следващите мерки на Фед, които трябва да станат ясни на 2-3 ноември. Спекулациите са, че не е изключена интервенция, въпреки обещанията на Г-20 да се работи за избягване на валутната война.

Петролът и златото не претърпяха сериозни промени в сравнение със сутрешната търговия.

 

11.35 часа

 

Доларът се засили спрямо йената в Лондон и се търгува с 0.2% нагоре или 80.95 йени. По-рано той беше спаднал до 80.62 йени. Зелените пари остават без сериозна промяна спрямо европейската валута и се търгуват около 1.3963 за евро.

За сметка на това паундът расте за втори пореден ден спрямо еврото и долара, като инвеститорите очакват ръстът на британската икономика за третото тримесецие на годината да е над прогнозния. За възхода допринасят и спекулациите, че британският БВП за същия период ще нарасне с повече от прогнозните 0.4%. Изнесената информация показа, че ръстът е 0.8%.

В резултат на това паундът купува 1.1235 евро, 1.5790 долара и 127.5 йени. През изминалата година паундът загуби 5.9% от стойността си, което го превърна във втората най-зле представяща се основна валута след еврото.

Петролните фючърси спаднаха с 0.6% главно заради ръста на долара, което намали апетита на инвеститорите за черно злато. Според "Блумбърг" данните за резервите на САЩ, които ще бъдат обявени утре ще покажат ръст на запасите с 1.5 млн. барела през миналата седмица.

Така лек суров петрол с доставка през декември се търгува за 82.05 за барел в Ню Йорк и 82.20 в Сингапур. Вчера той беше достигнал 82.52 за барел, най-високата цена от 18 октомври насам. Като цяло поскъпването на петрола за година е 3.6%. Сорт брент в Лондон спадна до 83.34 за барел срещу .54 вчера.

Златото остава почти без промяна, като кюлче с незабавна доставка е на цена от 1339 долара за тройунция.

 

 

8.45 часа

 

На валутните пазари доларът отбеляза леко покачване спрямо евро и в момента евро/долар се търгува при нива 1.3975. Причина за това даде на първо място добрият доклад за продажбите на жилища в САЩ през септември, който показва, че икономиката на САЩ се движи по пътя на възстановяването и е рано да се отписва като ненадеждна щатската валута.

 

Спрямо йената щатската валута се търгува при нива от 80.74 йени за долар. Този възход на японските пари може да се обясни с търсената от инвеститорите сигурност, в навечерието на срещата на комисията по откритите пазари на Федералния резерв на 2 и 3 ноември, на която може да се вземе решение за количествено улеснение за щатската икономика, тоест наливане на повече пари в нея чрез изкупуване на ценни книжа.

 

Паундът в момента се търгува при 1.5746 долара и купува 1.1266 евро, като перспективите му за деня не са особено добри, тъй като по-късно ще бъдат изнесени данни за БВП на Острова. 

 

На стоковите пазари петролът се върна леко назад и барел WTI се търгува за 82.20 долара, а брентът струва 83.33 долара. Причина за това е на първо място скъпият долар, а също така и намалената ураганна опасност в региона на Мексиканския залив.

 

Медта, която вчера се беше изстреляля на 27 месечен връх, поевтинява днес, тъй като се очаква твърде високата цена на промишления метал да обезкуражи търсенето от страна на Китай, най-големият световен купувач.

 

Златото се установи на цена от 1340 долара за тройунция, реагирайки слабо на поскъпването на щатската валута. Ако бъдат предприети реални мерки за монетарна експанзия от страна на ФЕД, златото най-вероятно ще надмине рекордните си стойности от 1388 долара за тройунция, поставени по-рано този месец.