Човекът, който обеща, че ако трябва ще изсипва долари от хеликоптера, но ще задвижи икономиката на САЩ с монетарния лост, се намира не другаде, а в председателското кресло на Федералния резерв.

Масираният натиск на световната общност срещу количествените улеснения на САЩ, които създават нежелани парични наводнения в развиващите се икономики, принудиха Вашингтон за момент да спре тези си операции.

Американският долар е общ проблем, след като над 60% от световните валутни резерви са в долари. Дори САЩ не може да върви срещу всеобщото възмущение, че световната валута се печата по начин, по-подходящ за началото на 20-те години на миналия век в Германия.

Така че Бернанке беше принуден за момент да спре. Но никой задълбочен анализатор не е считал сериозно, че той ще спре завинаги.

Рейтинговата агенция S&P в петък направи добра услуга на Федералния резерв. Понижавайки кредитния рейтинг на САЩ, тя предизвика паника по пазарите. Dow Jones Industrial Average от началото на август загуби 10%, а само в понеделник, отработвайки негативните данни за загубеното А, бяха изтрити 5.55% от индекса.

Какво по-добро основание за ФЕД да осъществи и трети, и следващи рундове количествени улеснения? Да се печатат пари, разбира се, не е най-моралното действие, което се очаква от един централен банкер. Но в него все пак има икономическа логика, която надхвърля вътрешните щатски интереси. Според редица експерти, обемът на щатските активи, които служат като квази – световна валута, в момента не отговаря на потребностите на пазара.

Разкъсвана между статуса на световна финансова машина и интересите на вътрешния си пазар, Америка пуска в обращение по-малко парични активи, отколкото е нужно за световната търговия и формиране на резерви, но и повече спрямо нуждите на вътрешния пазар.

Казано с други думи, при сегашния монетарен дизайн светът чисто и просто се нуждае от повече долари. Друг е въпросът, че днешната финансова система, макар и работеща, прилича на разхвърлена стая на тийнейджър: в нея може да се спи, но трудно ще се намерят чисти дрехи. Сегашният монетарен дизайн не може да бъде траен.

Да не забравяме, че под повърхността на банковите баланси най-вероятно се крият твърде неудобни неща. Изкупувайки от банките техните ценни книжа, т.е. предоставяйки им ликвидност, ФЕД не само успява да задържи лихвите сравнително ниски, но и да запази статуквото във финансовата система.

Рейтингът на САЩ, каквото и да твърдят Обама и Уорън Бъфет, беше понижен. Трябва да се очаква покачване на лихвите на вътрешния пазар. Това дава още един силен аргумент на Бернанке да пристъпи към третия рунд. Впрочем пазарът вече включи тази вероятност в оценките си, като в момента доларът поевтинява /спад от над 0.5% в доларовия индекс/ именно заради инвеститорското очакване печатната преса да заработи на пълен ход.

Какви ще са последиците за света от всичко това? Глобалната инфлация, която вече е факт, ще се засили. Цените на суровините ще продължат да растат. Заедно с това, поредният монетарен трик на ФЕД няма да успее да стори нищо в реалната икономика, тоест да подпомогне създаването на работни места и трансфер на технологии. Следователно, ако изказаните хипотези са верни, светът е на прага на поредния период на стагфлация.

Ще има обаче и нюанси спрямо 1970-те и 2008 г. Спецификата се дължи на нарасналото геополитическо напрежение, както и на засилилото се противопоставяне между „бедни“ работещи хора в развитите държави и твърде ограничената финансова клика, която се облагодетелства от „улесненията“, а това се потвърждава от последните граждански сблъсъци в Испания и Великобритания.

И ако първата криза доведе до Арабската пролет, то от втората криза можем да очакваме Западната есен.