Когато на борсата се появи атрактивна възможност, пазарът се събужда и реагира светкавично. Доказателство за това бе случилото се с ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ, който обяви намерение да прекрати дейността си, да разпродаде портфейла от активи и да разпредели приходите от продажбите сред акционерите си. Така в джобовете им ще има повече пари, отколкото ако продадат сега акциите си в дружеството на борсата.

Нямаше нужда от време за премисляне на новината. Веднага се намериха желаещи да участват в това, подавайки масирано поръчки "купува" с очакването, че ще има инвеститори, които ще склонят да се разделят с акциите си за 18 стотинки повече.

В същото това време Агенцията за приватизация се провали в опита си да продаде нещо от ненужните на държавата участия в търговски предприятия. Колкото и да ги хвали като атрактивни, тя не успя да вземе и един лев за 25-те пакета, които извади на централизирания публичен търг, който изтече днес.

Така на борсата днес бе интересно, но като цяло обликът й не бе по-различен от обичайното. Индексите отново посърнаха, а активността по повечето позиции бе скромна.

SOFIX спадна с 0.63% до 317.86 пункта.
BG40 се понижи с 0.39% до 107.68 пункта.
BGREIT добави 3.38% до 48.69 пункта.
BGTR30 се повиши с 0.07% до 257.92 пункта.

Оборотът от търговията на регулиран пазар бе 806 хил. лв. , от които близо 60% реализира пазарът на дружествата със специална инвестиционна цел.

Броят на сключените сделки бе 360, а най-ликвидна бе позицията на ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ с общо 58 сделки.

Силно понижение имаше при акциите на Проучване и добив на нефт и газ АД. Инвеститорите разпродадоха 3 625 акции на дружеството при дискаунт от 19.51% до 1.812 лв. средно за лот.

Индустриален Капитал Холдинг АД потъна с 9.92% до 1.894 лв. средно за лот, при търговия с 6 370 негови ценни книги.

Химимпорт АД също бе под натиск при разпродажба на 15 840 ценни книги. Това доведе до падане на цената с 3.19% до 1.504 лв. средно за лот.

Оборотна бе търговията с Булгартабак-холдинг АД, по позицията на който се прехвърлиха 3 994 ценни книги за общо 95 хил. лв. Средната цена, на която се сключваха сделките бе 24 лв. за лот, което е понижение от 1.23%. Инвеститорите се заинтригуваха от новините, че новият собственик на холдинга връща стари директори на дружества от системата по местата им, след като първоначално обяви поголовна чистка.

Днес бе и последният ден, в който държавата се надяваше да продаде нещо през БФБ в централизирания публичен търг, който стартира още миналия понеделник. Резултатът от упражнението е приватизация на дяловете в две дружества срещу компенсаторки. Дори допълнителното сваляне на цените, искани за Свободна безмитна зона - Свиленград и Частно акционерно дружество Зографски, не донесе успех на намерението за привличане на паричен ресурс в касата на Агенция за приватизация.

Акция на деня

Новината, че ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ смята да разпродаде портфейла си, в който има активи за 110 млн. лв. и да разпредели след това печалбата сред акционерите, рязко повиши интереса към дружеството на борсата.

Инвеститорите, които пожелаха да се възползват от възможността, изкупиха 327 928 книжа на дружеството, наливайки 249 хил. лв. в негови акции само днес.

Средната цена на сделките бе 0.76 лв. за лот, като последната котировка за тази сесия бе 0.80 лв. за акция. Най-високата котировка за деня бе 0.863 лв. за акция, а вчера преди да излезе новината, акциите се търгуваха при 0.68 лв. за лот. Това е 0.183 лв. разлика или близо 27% ръст, сравнявайки най-високата котировка от днес и цената на затваряне вчера.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!