Сравнително оптимистични са прогнозите за развитието на пазара на недвижими имоти през тази година. Експертите не очакват поскъпване на жилищата и дори поевтиняване на новото строителство. Леко раздвижване се очаква и при офис имотите и търговските площи. Най-положителни в очакванията си се оказаха търговците на земеделска земя, които очакват активизиране на сегмента след още след два месеца.


Жилища

Балонът на недвижимите имоти продължава да се пука, поне в някои сегменти от жилищното строителство. Обратно на всички очаквания за окончателно раздвижване на пазара през 2011-а година, експерти прогнозираха пред Дарик трудна година за бранша. Цветелина Тасева от една от големите компании за недвижими имоти коментира, че не се очаква поскъпване на жилищата през цялата 2011-а, а имотите тип „ново строителството” дори се очаква да поевтинеят. Ето какво каза тя:

Въпреки тенденциите на съживяване в някои сегменти на икономиката, всичко показва, че 2011 година няма в никакъв случай да е по-лесно от изминалата 2010-а. През миналата година станахме свидетели на това, че пазар има и за продавачите, и за купувачите. През 2011 година това определено ще продължи. Разликата е, че се предлагат големи имоти в хубави квартали, с добри квадратури вече на сравнително нормални цени, на които могат да се сключват сделки. Българинът и през 2010 година търсеше, и през 2011 година ще продължава да търси двустайни жилища. Средна цена например за София ще е около 50 000 евро. Купувачите, които търсят ново строителство, правят множество огледи и на жилища, които са по-стари, но са с добро местоположение, с добре уредена инфраструктура. В този смисъл търсени двустайни и маломерни тристайни жилища ще бъдем свидетели, че ще се предлагат на по-ниски от тези в момента цени.

Тоест прогнозирате поевтиняване на новото строителство?

Точно така. Себестойността на строителството ще се запази на предишните нива, но разходите, които имат инвеститорите за построяването на новите жилища за момента се намаляват и по този начин крайната цена на жилищата, които ще се предлагат и които действително са търсени от пазара, ще бъдат на по-ниски от сега съществуващите. В по-дългосрочна перспектива, имайки предвид как се развива кризата у нас, ще бъдем свидетели на това дали цените още ще падат, но рязко увеличение не смятам, че би могло да има.

В рамките на цялата година?

Да, в рамките на 2011 година със сигурност.

Хората, които се интересуват от наемане на жилища, също могат да са
спокойни – поскъпване на наемите не се очаква. Ето какво коментира Тасева:

Много често се изкарват на пазара многостойни жилища или двустайни жилища с хубава крадратура в широк център примерно в София, но не могат да се продадат поради покупателната способност на купувачите. Затова смятаме, че ще продължи тенденцията и през 2011 година да се увеличава количеството на наемите. Тези имоти, които по една или друга причина не могат да бъдат продадени в момента, да се отдават под наем на хора, които биха желали да подобрят условията си на живот или на млади семейства, които нямат възможност да вземат кредити. Това не забелязваме за момента да води до увеличаване на цените на наемите през цялата 2010 година, което означава, че и през 2011 година не би трябвало да сме свидетели на рязко промяна на наемните нива.

Офиси

Въпреки продължаващата криза през тази година се очаква леко увеличаване на активността на търсене и предлагане на офиси в големите градове. Според Антон Славчев, който е мениджър в една от големите компании на пазара на недвижими имоти, раздвижването на сегмента на офис имотите е свързано с големите проекти на някои компании, които ще бъдат довършени през тази година. Но наред с увеличеното търсене нарастват и изискванията и уменията на компаниите да избират подходящи офиси. Ето какво каза Славчев:

Знаете, че има компании, които задължително искат да са в центъра на града, тоест премията от 3-4 евро тях няма да ги притесни да останат в центъра. А по-скоро спецификата на бизнеса. Ако имате голям кол-център, няма нужда да е на жълтите павета, търси се комуникативно място. Това е много важно - как работещите ще стигат до това място. Скоро имахме комична ситуация: наематели, при които няма обособен пропърти мениджмънт в сградата, се оказаха без ток. Това също е от значение. В друг случай фирма се премести от една сграда в друга, защото знае, че финансовото състояние на наемодателя не е много стабилно, а пък за тях е критично да се окажат без ток.

Търговски площи

2011-та ще бъде година на предпазлив оптимизъм както за търсенето, така и за предлагането на търговски площи, според Иглика Йорданова, мениджър в голяма компания за недвижими имоти. Ето какво каза тя:

2011-а се очертава като година на предпазлив оптимизъм сред търговците. От страна на предлагането на търговски площи 2011-а ще бъде доста свита като пазар. В София не предстои откриването на нито един търговски център през 2011-а, което пък ще даде възможност на опериращите в момента търговски центрове да потърсят по-оптимално позициониране и всеки да се опита да се позиционира в ниша, в която ще е по-успешен. Съответно да стабилизират успешните схеми и да се даде възможност те да заработят по-добре. От страна на търсенето, тоест при операторите, при търговците, също прогнозираме 2011-а да е година на стабилизиране на операциите на тези от тях, които в момента функционират. Но най-вече и на нови концепции. 2011-а ще даде възможност за развитие на по-нишови формати, някои от които нови на пазара, да кажем биомагазини, здравословно хранене. Това са част от концепциите, които вече се развиват добре и показват много позитивен ръст.

Земеделска земя

Определено оптимистични са прогнозите обаче за пазара на земеделска
земя у нас. Увеличение на сделките със земеделска земя у нас в
сравнение с миналата година прогнозира председателят на Българската
асоциация на собствениците на земеделски земи Борислав Петков. От
бранша очакват пазарът да се раздвижи след март. Ето какво обясни Петков:

Като увеличение на сделките съм оптимист, че цифрите през 2011-а ще са по-високи отколкото през 2010 година от гледна точка на това, че земята е интересен актив, но ще се търгува добрата земя. И още повече, че сделките може би вече ще бъдат на вторичен пазар, тоест ще има вторични препродажби или замени, които са с оглед преструктурирането  на определени субекти, които участват на този пазар. Няма да са първичните покупки от собственици, а част от сделките ще бъдат формирани от този вторичен пазар, които ще се получи между субекти, които вече са купили преди време, инвестирали са в земя и сега преструктурират своите портфейли с оглед по-добра доходност.

Оферти за продажба и наемане на имоти можете да намерите в imoti.info