Morgan Stanley в четвъртък отчете скок от 88 на сто на печалбите си през през четвъртото тримесечие, подкрепен от поделението на банката за инвестиции в институционални ценни книжа, като резултатът можеше и да е по-добър, ако не беше спадът в приходите от търговия, съобщава FT.


Печалбите от текущи дейности за периода са 867 милиона долара, или 43 цента на акция, в сравнение с 460 милиона долара, или 18 цента на акция, за същия период преди една година.

 

Резултатите са над очакванията на анализаторите и акциите на Morgan Stanley поскъпват с 0.86 на сто до 27.99 долара по време на електронната търговия в Ню Йорк.


Приходите на Morgan Stanley също регистрират подобрение, като за последните три месеца на 2010 г. са се увеличили с 14 на сто на годишна база до 7.8 млрд. долара.


"Въпреки предизвикателствата на пазара през тази година, ние постигаме силни резултати в инвестиционното банкиране, подобряваме лидерските си позиции в сливаният и първичните предлагания, които се основават на силните ни поделения за банкиране, капиталови пазари и търговия с акции," коментира Джеймс Горман, изпълнителен директор на Morgan Stanley.


За годината, Morgan Stanley докладва 31.6 млрд, долара приходи и 4.5 млрд. долара печалба. През четвъртото тримесечие, приходите нарастват в поделенията за инвестиции в институционални ценни книжа, управлението на лични финанси и управлението на активи. Загубите от търговия и инвестиции в инструменти с фиксирана доходност възлизат на 29 млн. долара.

 

През 2010 г. Morgan Stanley е изразходвал 16 млрд. долара за обезщетения и бонуси, в сравнение с 14.4 млрд. долара през 2009 година. Въпреки това сумата, като дял от нетните приходи, пада до 51 на сто, от 61 на сто през предходната година.