Новинар

Около една трета от по-малките язовири са затлачени или изпускателните им клапи са бетонирани, заяви министър Трайчо Трайков в Пампорово. Според него част от тях вероятно ще бъдат бракувани, пише "Новинар". Големите язовири са добре управлявани. В тях се съдържа над 55 на сто от водата от т.нар. регулиран воден обем в страната.Около 1/3 от останалите малки 2000 язовира обаче не са в добро състояние.

Труд

ДПС не изключва възможността да започне консултации за вот на недоверие към кабинета, информира "Труд". Повод за искането ще е
провалът на политиката на ГЕРБ в сферата на бедствията и авариите. Зам.-председателят на движението Христо Бисеров допълни, че преди да се тръгне към разговори за сваляне на кабинета, от ДПС ще инициират създаване на анкетна комисия, която да провери действията при извънредни ситуации от 2009 г. досега. "Три години Нона Караджова и Цветан Цветанов управляват тази сфера, къде е стратегията за водния сектор? Използваме модерния купешки израз "липса на управленчески потенциал, а истинската дума си е некадърност", посочи Бисеров. Груба грешка на ГЕРБ била, че стопирали доизграждането на системата за ранно предупреждение.

Контрапункт на предложението на ДПС е интервюто на Румен Порожанов, изп. директор на фонд "Земеделие", който разяснява, че Министерството на земеделието иска 15 млн. евро от ЕК по мярка 126, обвързана с бедствията. Стартирана е и т. нар. схема "де минимис", която позволява до 7 500 евро на всеки стопанин, изгубил животните си. Вече са изплатени обезщетения на 24 фермери.

Българските митници са похабили конфискувани или изоставени в полза на държавата стоки за милиони, без да могат да ги продадат, съобщава "Труд". Такава е констатацията на Сметната палата, отразена в доклад, публикуван на сайта й. По складовете още стоят стоки, отнети в полза на държавата през далечните 1998-1999 г. Част от тях - парфюмерия, козметика, перилни препарати и други подобни, отдавна не стават за нищо и срещу тях митниците не могат да получат приходи. /бел. ред. Вестникът очевидно не е съвсем запознат – става дума най-често за фалшиви продукти, които законодателството забранява да се изкарват за продан, тъй като са опасни за здравето. Сметната палата критикува митниците, тъй като не продава фалшиви стоки?!/ Половината митници в страната изобщо нямат писани правила за съхранението и продажбата на отнети в полза на държавата стоки – пише още Труд. Агенцията, която има безброй сгради и имоти из цялата страна, е успяла да спечели от даване под наем само 118 хиляди лева за цялата 2010 г. А от наложени глоби и други санкции сумата е 3,9 млн. лв.

Темата на "Труд" известява: "Мамят купувачи с лекарство срещу рак". Десетки жалби валят всеки ден в Комисията за защита на потребителите (КЗП). Само за 2011 г. оплакванията са 16 000. В лавината от сигнали има десетки трагикомични и анонимни жалби, а на всеки от тях трябва да бъде отговорено в 7-дневен срок. 160 лева са много пари за студента по богословие Ю. Н. Но когато му обещали, че срещу тях болната му от рак майка ще се излекува, не се поколебал да ги даде. Да, ама попаднал на нагли измамници. Всичко започнало от една обява във в. "Трета възраст": "Ракови заболявания - билков продукт. Изключително ефикасен за всички видове рак. Одобрен от МЗ." "Обадих се на посочения телефон. Жената ми потвърди, че лекарството е одобрено от Министерството на здравеопазването (МЗ). Обеща ми след едномесечен курс майка ми да се излекува или поне раковите клетки да спрат да се делят", разказва пред "Труд" Ю. Н. Наивността на студента е едно, а хилядите жалби в КЗП - срещу мобилни оператори и техни дистрибутори - друго. Оказва се, че предимно възрастни хора, които посещават магазините, за да си платят месечните сметки, биват посрещани от продавачи с думите, че ще им подарят нов мобилен апарат. За целта трябва да се разпишат. Повечето го правят, без да четат написаните със ситен шрифт страници, а впоследствие се оказва, че са сключили още един договор. Друго често срещано увещание е, че като лоялни клиенти получават безплатна СИМ карта. Измамата се доказва изключително трудно, защото жалбоподателите сами признават, че са подписали предложените им неизгодни условия.

24 часа

Като отговор на реплика от парламентарните прения от миналата седмица е интервюто на проф. Михаил Константинов за "24 часа", в което той риторично пита: "Значи да профукаш 1 млн. за семинар - може, да дариш на страдащи - не?!" Глупостта в българската политика е в огромни количества, повече дори от водорода във Вселената. "Защо критиците от опозицията си нямат кой да ги посъветва и те да дарят средства на бедстващите хора", се пита професорът.

С голямо заглавие на първа страница "24 часа" цитира МВР, което предупреждава: "Жени, пазете си ушите". Грабителите късат обеци, само тях виждат. Това е "страничен ефект от зимата". "Тенденцията да се дърпат чанти се изменя. Сега наркоманите започват да дърпат и обеци направо от ушите на жените. Атакувани са дами над 40 години. В студеното време единственото незащитено място са ушите. Дори да са с шапки, жените пак стават лесна плячка. Обеците и чантите са най-достъпни за грабителите", казва началникът на групата за тежки престъпления в 1-о РПУ Георги Христов. Според него в момента няма обособена група, специализирала се в такива набези, но е добре хората да се пазят и да не ходят сами по тъмни улички и безлюдни места.

В интервю за "24 часа" Лазар Груев, председател на Върховния касационен съд, казва: "За леките престъпления не затвор, а бързи глоби. Знаковите дела се решават и от обществото - чрез съдебни заседатели. Голямата вина на ВСС е, че не реши проблема с натоварването на съда. Доживотният затвор без замяна е абсурдно наказание. а от войната между МВР и магистрати няма полза за никого.

Класа

Средната класа у нас все повече затъва в дългове и все по-трудно се оправя с плащането дори на комунални месечни сметки, отразява анализ на Асоциацията на колекторските агенции в България от края на януари "Класа". Все по-често длъжникът е на възраст между 40 и 50 години, жител на голям град - София, Варна и Бургас. "Българите със среден доход не отчетоха намаляването на приходите си навреме и продължиха да живеят според достигнатия в хубавите икономически години стандарт", коментира Райна Миткова-Тодорова, председател на АКАБГ. Според анализа високите сметки за ток и за медицински услуги са посочени от домакинствата като основните причини за забавянето на плащания по кредити или лизинги. Вноските от над 2000 лева например се плащат изключително рядко - едва в 24% от случаите, разказва Райна Миткова-Тодорова. Експертите смятат, че тежката зима ще постави в риск и някои от редовните платци и ще са им необходими 3 до 6 месеца, за да възстановят финансовия си баланс.

За "Класа" Пламен Димитров, президент на КНСБ, казва: "Натиск върху сивия сектор ще осигури приходи за пенсионната система. В България бедните стават все по-бедни, но и богатите не стават по-богати. Както и че махалото между най-нискодоходните и по-високодоходните групи се отваря постоянно и тенденцията е негативна. Народът обеднява и продължава да обеднява и еквилибристиките със спестяванията, които се опитва да прави финансовият министър, нямат нищо общо с истината. Петъчната ни среща с премиера Бойко Борисов беше посветена на две неща - пенсионната реформа, а второто - за усъвършенстване работата на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). В момента индустриалните работници се ползват при по-тежки условия за ранно пенсиониране, отколкото военизираните структури. Държавата трябва да започне да си плаща за военните също. В момента разликата между ползваните права и съответно кумулативният принос от държавата за военизираните ведомства е 15%", уточни г-н Димитров.

Сега

На първа страница "Сега" информира: "Кабинетът скри разходите за заплати на чиновниците". Вместо да стават по-прозрачни, публичните разходи на държавата за заплати в централната администрация стават все по-енигматични. Числата са скрити в общ параграф "разходи за персонал", в който влизат и плащаните от държавата осигуровки, както и другите плащания като обезщетения, заплати на нещатен персонал и др. Пак за пръв път разходите за възнаграждения на министерствата отсъстват и от Закона за държавния бюджет. Възможно е това да влоши още повече бюджетната дисциплина, макар финансовото министерство да уверява, че проблем няма.

"НОИ ще плаща прескъпо за лекарска експертиза", пише "Сега". Прехвърлянето на лекарската експертиза на хората в трудоспособна възраст към НОИ може не само да не спести пари, но и да натовари още бюджета. Това става ясно от различни становища на участници в експертна група, която трябва да предложи законови промени за засилване на контрола върху отпускането на инвалидни пенсии и намаляване на разходите за тях. Тя беше създадена по инициатива на социалния министър Тотю Младенов с идеята да се предприемат мерки за ограничаване броя на хората с увреждания, които според социалното ведомство и НОИ растат заради корупционни схеми сред лекарите от ТЕЛК. В момента експертните комисии са към здравното министерство, а от оттам нямат интерес да ограничават корупцията в ТЕЛК, тъй като ведомството не е обвързано с изплащане на пенсии и помощи за хората с увреждания. За да има по-голям контрол върху отпускането на инвалидни пенсии, от НОИ искат да поемат определянето на процента загубена работоспособност на хората в трудоспособна възраст. Около 100 млн. лв. годишно обаче ще струва подобно преструктуриране на медицинската експертиза, сочат разчети на социалното министерство. С тях ще трябва да се издържат новите медицински комисии.

Дума

Пред "Дума" Емилия Масларова обобщава: "Ставаме държава, която произвежда човешки потенциал за износ. Имаме един от най-високите проценти на младежка безработица и един от най-ниските коефициенти на заетост на младите", казва депутатът от БСП. "Нашето правителство е оставено под диктата на бюджета и фиска и това е тревожна тенденция, която може да стане сериозен проблем в следващите години. Много хора отиват на терминала и в това няма нищо лошо. Лошото е, че тези хора с техния голям потенциал отиват на работно място, което е далеч от интелектуалното им равнище".

Капитал Daily

"В плен на социалната политика и монопола", така "Капитал Daily" коментира предложението на монополиста "Булгаргаз" за увеличение на цените на газа с 27% от април. Това космическо увеличение на горивото ще "удари" индустрията. Краткият отговор на въпроса "защо е този скок" е комбинация от местен и външен фактор: "социалната" цена на парното и монополните доставки от "Газпром". Моментът за скока е избран специално и съвпадението с пролетта не е случайно - тогава свършва отоплителният сезон - няма да има никакъв протест и шум от високи сметки за парното. Докато няма реална конкуренция на "Газпром" и алтернативни доставки, определянето на цената на газа ще продължи да се прави по непазарни методи и в зависимост от социалните идеи на управляващите.

Монитор


Анализът на "Монитор" изследва обществения катарзис, който започва да смущава кукловодите на прехода. Има досиета за скриване. Кои са те? Кредитните милионери. Ръководствата на ВУЗ, директорите и заместник-директорите на училища - ръководствата на Българския лекарски съюз, на Българския зъболекарски съюз и на Българския червен кръст. Ръководни и контролни органи на политически партии или коалиции. Висшият адвокатски съвет, Висшият контролен съвет и Висшият дисциплинарен съд - ръководството на Българския олимпийски комитет. Членовете на управителни, контролни и надзорни органи и прокуристите на юридически лица, осъществяващи електронни съобщения. Едноличните търговци - радио- и телевизионни оператори; членовете на управителни, контролни и надзорни органи. Синдиците.

Темата на "Монитор" е - "Лов на студенти". С примамливи условия за прием университетите започнаха надпревара за привличане на повече кандидат-студенти в кампанията за 2012 година. Заради демографския срив и изгодните оферти на западните вузове кандидат-студентите се топят средно с около 5000 на година. Пловдивският университет вече записва слушатели, които могат да се явят директно на изпит, ако са посетили всички лекции, а оценката от матурата важи за 91 на сто от специалностите в Софийския университет. УНСС обяви възможността да се явиш 6 пъти на приемен изпит, а друга новост е, че с четворка от олимпиадата по математика зрелостниците могат да запишат висше в Техническия университет-София. / БТА