Пенсионерки от свищовското село Ореш могат да претендират за дял от богатството на американския милиардер Дейвид Рокфелер, починал вчера.

Последният внук на Джон Рокфелер си отиде на 101-годишна възраст в съня си. Състоянието му се изчислява на около 3,5 милиарда долара.

Преди повече от век Иван Влакинов от Ореш заминава на гурбет в Америка.

Съдбата го среща с племенница на Рокфелер. Женят се, въпреки че в родината е оставил съпруга с пет деца. Една от тях е майката на Анка Йозова, внучка на дядо Иван.

„Дядото решил да се върне при децата. Имал някакви спестявания, донесъл документи, но на каква стойност и какви - само това казал: „Пазете ги като очите си”, спомня си Анка.

Бил е вписан и делът от богатството на милиардера. От документите обаче няма и следа, разказва другата наследница, сестрата на Анка.

Сестрите си спомнят, че завещанието било внесено у нас чрез полския посланик, а после големци в държавата се разпоредили с него, използвайки пълномощно.

Фамилията не веднъж е водила битки за наследството, но без резултат. И все пак, тайно се надяват един ден истината да излезе наяве.