Най-добрите места за пенсионера – под това мото коментатор за US News изрежда няколко дестинации с топъл климат и ниски цени на живота, където изморените труженици могат да се насладят на заслужен отдих, след като решат да се оттеглят от активен живот.

Обикновено най-големите разходи са за жилище. Но пък на някои места по света тези разходи не са никак големи. В Никарагуа например, в град Леон – на половин час път от плажа, можете да наемете луксозна колониална къща за 500 долара. В Никарагуа има достъп до отлични медицински услуги в столицата Манагуа, а в самия град Леон има университет, театър и няколко музея.

Още по-южно лежат град Лас Таблас в Панама и град Меделин в Колумбия. В Панама наемът на малка къща близо до морето е между 300 и 400 долара месечно. Панама е данъчен рай, има разрастваща се общност от чужденци – пенсионери и отлично здравеопазване. А в Меделин, също ставащ все по-популярен град сред американските пенсионери, квартира в добър квартал, който не е в центъра, струва 210 долара месечно.

Но Америка, дори в тропиците, е по-скъпо място за живот по сравнение с Азия. В Тайланд познавам един американец – пише авторът на статията – който живее с 200 долара месечно. Половината от тази сума той дава за наем. Е, наистина, хобито на този човек е да харчи възможно най-малко пари. Той например се храни само с евтини спагети, или пък безплатно от храмовете.

Но има и по-нормални пенсионери. Например жена с двойно гражданство от САЩ и Тайланд. Като американка тя получава 600 долара социални помощи месечно. Като тайландка над 60 години, тя има право на безплатно здравеопазване. В крайна сметка ако изберете да живеете някъде на село в Тайланд, наемът за малка къща с градина няма да ви излезе повече от 150 долара месечно.

Както може да се очаква, материалът привлича хиляди коментари на запознати и заинтригувани. Читател, който твърди, че е американски пенсионер и живее в Тайланд от 2005 г., обяснява: за да получите виза за пенсионери, трябва да депозирате в местна банка 800 хил. бата, което днес е около 26 500 долара. Проблем за американеца е и това, че тайландският бат за последните 6 години е поскъпнал от 41 до 29 бата за долар. В градовете има замърсяване.

Друг читател изтъква: ако единственото условие за добър живот след пенсиониране е евтиния наем, не трябва да се местите от САЩ в тропиците. В някои щати цените са паднали под 500 долара месечно за спокойна къща. На тази цена не просто живеете - толкова е месечната ви ипотека, тоест ще има и какво да завещаете на децата и внуците ...

В цитирания материал, авторът съветва любителите на Европа да изберат френската провинция Лангедок. Топло, цветно, гостоприемно, чисто. Срещу само 500 евро месечен наем, без проблеми ще си правите компания с нарастващ брой пенсионери в тази цветна картичка. Очевидно американският автор не е бил запознат с чудесата от възможности, които предлага България на пенсионера /чуждестранния./