Искате да вземате пенсия? Ами добре. Според най-добре представилия се през последните три години пенсионен фонд на САЩ, трябва да спестявате месечно около 20% от дохода си, за да имате в новите реалности шанса да получите пенсия в размер от 40 до 60% от настоящата ви заплата.

Най-големият в света фонд за фиксирана доходност Pimco твърди, че имаме „нова нормална ситуация“ - за разлика от феноменалната доходност от инвестициите през 1980-те и 1990-те години, в бъдеще пазарите с малка вероятност ще осигуряват възвращаемостта, която помним.

В момента Pimco продава „революционен“ пенсионен продукт – пенсионна сметка с целева дата. Парите се инвестират в облигации и акции и колкото повече наближава денят Х за излизане на пенсия, толкова по-консервативна става инвестиционната стратегия.

Стратегията на пенсионния продукт на Pimco, наречен RealRetirement, е ориентирана към индивидуалните нужди на клиентите – и към спецификата на настоящата трудна пазарна конюнктура. Инвестициите в акции са по-малко, хеджирането на риска от загуба е по-високо, по-солидна е протекцията срещу инфлация.

Оказва се, че стратегията работи. За периода от 31 март 2008 г. и средата на октомври 2011 г., фондът на Pimco се справя най-добре от трите лидера на пенсионния пазар – фондовете Fidelity, T. Rowe Price и Vanguard – в доходността по пенсионните инвестиции на хората, които ще се пенсионират между 2020 г. и 2040 г.

Наистина, победата е само с четвърт процентен пункт пред втория най-добър, но я има. Но първо, как се стигна дотук? Много хора се почувстваха несигурни, след като бяха въведени новите пенсионни планове, най-популярен от които е сметката с данъчни предимства 401(k). В новите пенсионни схеми, хората имат възможност сами да определят инвестиционната стратегия за натрупваните по пенсионната им сметка пари.

Според анализатори, така хората получиха едно право, което не са желали. Правилният инвестиционен мениджмънт е бил скоро надушен от Pimco: на масовия спестител да се предложи пенсионен продукт, съобразен единствено с неговата възраст. Например 25 годишният, който сега излиза на пазара на труда и очаква да се пенсионира някъде към 2050 г., да дава парите си във фонд, който в началото ще ги разпределя в по-рискови активи, например акции. С времето фондът ще се ориентира към все по-консервативни инвестиции, които ще минимизират риска от загуби докато пенсионирането наближава.

Pimco предложи на пазара някои от тези схеми още преди пазарът да се срине през есента на 2008 г. - което при други компании доведе до големи загуби по сметките с дата между 2010 и 2015 г. заради инвестиции предимно в акции. Според директора на Pimco, който отговаря за инвестициите с целева дата /доктор по квантова физика от Харвард/, рискът се крие не само в това някой длъжник да не си плати, а и в хиперинфлацията. Затова с наближаване на деня за пенсиониране, не само че акциите в портфейла намаляват, а се увеличава до 35% и делът на TIPS – държавни облигации с вградена защита от инфлацията.

Но дори и при Pimco във фондовете с целева дата делът на акциите не е никак малък / таванът е до 55%/. За да се предпази от загуба, със сложни математически алгоритми Pimco ограничава риска от загуба до 5% за сметките, които скоро ще се изплащат и до 15 – 20 % за тези, където има още време.

2008 г. се оказа голям тест за тази стратегия. Инвеститорите на Pimco щедро са купували хеджиране – а то не е безплатно. Сигурността струва между 0.5% и 1.25% годишно, което автоматично намалява доходността по рисковите инвестиции. Този „данък страх“ се компенсира от продажбата на опции, които са скъпи, когато пазарът пада. Печалбите се използват за инвестиции в поевтинелите активи. Така в дълъг период доходността може да достигне по „няколко процента“ годишно.

Конкурентите на Pimco коментират: не 3 – 30 години са малко, за да се докаже ефективността на една стратегия. „Те са възприели много скептичен подход към акциите“. Pimco ни победи само защото пазарът през 2009 г. се срути. Ами какво ще стане, ако свръх – предпазливият подход на Pimco дава с по няколко процента по-ниска годишна доходност за един 30 – годишен период?

От своя страна, Pimco контрира: „Наистина ли можете да си позволите лукса да поемете риск, който ще ви унищожи?“ Да, инвеститорите на Pimco не робуват на историята. Но действително трябва много да вярвате на тези момчета, които обещават да ви осигурят добра пенсия с един недоказан модел. Малко са големите работодатели, които досега са се съгласили да влагат парите за пенсия на служителите си във фондове с целева дата.

Отговорът на Pimco е отрезвяващ: ако искате да имате наистина добра пенсия, просто спестявайте повече – примерно, една пета от своя доход.

По материал на New York Times