Министерството на отбраната на САЩ по закон, подписан в петък от Барак Обама, трябва да предпочита местни вместо китайски производители за доставки на соларни панели. Това може да се превърне в проблем при официалното посещение на китайския премиер в САЩ през следващата седмица – коментира The New York Times. Макар че Китай и САЩ имат за какво друго да дискутират, въпросите на търговията никога не са слизали от двустранния дневен ред. Тъй като Китай е най-големият износител, а САЩ най-големият вносител в света, възможно е сферата на зелените технологии да се окаже проблем в търговските отношения на двете страни.

Китай през последните две години се превърна в най-големият производител на соларни панели в света, като поне половината от произведените солари през миналата година са с китайски произход. Делът на Китай освен това бързо нараства. Световният пазар на соларни панели за 2010 г. е 29 млрд. долара, от тях 1.6 млрд. долара в САЩ. Тези статистики не отчитат специално какъв е обемът на военните поръчки.

В Конгреса на САЩ цари нагласа, че Китай умишлено и нечестно субсидира износа на соларни панели и така засяга интересите на американските производители. Знае се, че субсидиите за чиста енергия са част от оплакванията на САЩ, които ще бъдат внесени в Световната търговска организация. На 22 декември САЩ вече започна дело срещу Китай в СТО против субсидиите за производство на вятърни турбини.

Американските военни са все по-голям клиент на продукти за възобновяема енергия, тъй като превозът на големи количества горива в отдалечени зони като Ирак и Афганистан е скъпо и опасно. Но провизията, с която администрацията на Обама иска да насърчи местното производство и да се предпази от китайските субсидии, според Пекин трябва да се разгледа в светлината на стимулите и обществените поръчки в строителството и стоманодобива в САЩ от типа „купувай американското“ в началото на 2009 г.

Докато САЩ и Европа досега се насочваха главно в субсидиране на тези, които купуват соларни панели, Китай използва субсидиите за да подкрепи тези, които ги произвеждат. Така Китай на практика се възползва и от субсидиите за ВЕИ, прилагани в Европа.

Принципът купувай американското за соларните панели е част от закон за първична настройка в отбраната, който, макар и трудно, е заобиколил привържениците на свободната търговия във Вашингтон.

Търговците отбелязват, че китайските соларни панели се конкурират с японски, тайвански и американски. Вносните соларни панели обикновено са 20% по-евтини от произведените в САЩ. Германският производител SolarWorld, най-голям на пазара в САЩ, незабавно приветства новия закон – в който се предвижда също и пълна инвентаризация на потреблението на редкоземни елементи от военните, тъй като те са все по-важни за авангардния хардуер, а 95% от доставките се осъществяват от Китай.