Незаконна схема за укриване на дължими данъци към държавата при търговия с черни и цветни метали е разкрита в Перник при акция "Железарите", съобщи регионалният говорител на МВР Венцислав Алексов.

Иззети са множество документи и компютри от четири фирми, извършвали данъчните престъпления.

Работата по разплитане на схемата започнала преди около 4 месеца. В хода на образувано досъдебно производство полицаите извършили претърсване и изземване на 12 адреса на територията на община Перник - офиси, площадки и счетоводни кантори, обслужващи четирите фирми.

Констатирано е, че фирмите за търговия със скрап изкупували метали основно от физически лица, като водели двойно счетоводство. Установено е голямо разминаване между изкупените черни и цветни метали и продадените на фирми от следващо звено във веригата.

Това водело до умишлено натрупване, с цел възстановяване на данък добавена стойност при осъществяван износ от фирми на най-високо ниво в схемата.

От началото на 2010 г. досега четирите фирми са ощетили държавата с над 1 500 000 лв. Назначени са данъчни ревизии на юридическите лица, както и на собствениците им като физически лица.