По време на петролния разлив в Мексиканския залив, бившият шеф на BP Тони Хейуърд загуби ореола си на супер мениджър. Но изглежда не и в петролните среди – според публикация в Sunday Times, Абу Даби му предлага работа: да изгради нова световна петролна империя.

Държавният фонд на Абу Даби бил готов да инвестира „много милиарди долари“, за да създаде световна компания за нефт и газ. Преговорите с бившия шеф на BP били в ранен стадий, при това предложението от Близкия Изток било само една от многото оферти за наемане на злополучния бивш топ мениджър. Говори се, че суровинният концерн Glencore иска Хейуърд в надзорния си съвет.

Ако клюките са верни, най-вероятно е емирите да получат своя мениджър. Защото държавният фонд на Абу Даби разполага с 800 млрд. долара, тоест е сред най-големите капиталисти в света. Досега средствата от продажбите на петрол се инвестираха основно във Великобритания, Египет и САЩ. Абу Даби освен всичко друго притежава дял във Ферари, както и в редица водещи международни пристанища.

Знае се, че Хейуърд има тесни контакти с властите на Абу Даби. По време на петролната криза на сондата Дийпуотър Хърайзън, той незабавно е посетил принц Мохамед Бин Саид и го е помолил, като представител на държавния фонд, да изкупи част от акциите на BP, които тогава се сриваха на борсата.

Британският мениджър стана обект на изключително остри нападки за политиката му на безопасност в BP. Наричаха го „Тони петролната чума“, „директор на катастрофите“ и т.н. Когато през май 2007 г. той зае поста изпълнитеолен директор на енергийния гигант BP, Хейуърд обеща да постави политиката по безопасност в центъра на усилията си, като „сканира като лазер“ слабите места в системата. Само на дуи – на Deepwater Horizon избухна пожар и месеци наред петролът изтичаше в морето. Тогава се разбра, че една от три сонди на BP прилага технологии, които според стандартите на САЩ са рискови.

Петролната катастрофа излезе скъпо на концерна: понесените загуби възлизат на 41 млрд. долара. Но предвид факта, че през миналата година отчетените загуби са „само“ 4.9 млрд. долара, Тони изглежда работи наистина добре в очите на петролния свят. Така че могат да се забравят скандалните му изявления пред медиите, когато той говореше „да му върнат обратно неговия собствен живот“, непосредствено след пожара на сондата, отнел 11 човешки живота и довел до смъртта на безчет птици, морски костенурки, делфини, риба.