17.20 ч. българско време

На стоковите пазари цената на петрола падна под $ 75 за барел в Ню Йорк – най-ниско ниво от месец насам заради високото ниво на запасите от петрол и горива в САЩ, докато търсенето във водещата световна икономика бележи спад на годишна база. Потреблението в Америка, например, за последните четири седмици паза с 1.8% спрямо равнището от същия период преди година. Днес на електронната борса в Ню Йорк лекият суров петрол се търгува на $ 74.70 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент пада до $ 72.80 за барел.

В началото на американската сесия щатският долар отново тръгна да поскъпва към еврото, като EUR/USD се понижава около $ 1.41 за 1 €.

Преди това щатската валута се понижи от най-високото си ниво към единната европейска от юли 2009 г. от $ 1.4029 за 1 €, заради спекулациите, че планът на президента на САЩ Барак Обама за затягане на контрола върху банките в САЩ ще доведе до спад наинвестициите в деноминирани в долари активи.

 

10.40 ч. българско време

Петролът леко поскъпна, но остава близо до нивото от $ 76 за барел, след като в азиатската сесия цената на суровината падна заради по-слабото търсене. Инвеститорите се отдръпнаха от черното злато след излизането на данните за потреблението и запасите от горива в САЩ.

Изказванията на Барак Обама също подхраниха песимизма на пазарните играчи и те насочиха вниманието си към по-сигурни активи.

Според анализатори, цената на петрола вероятно ще продължи да пада през следващите седмици, ако потреблението на горива в страната на неограничените възможности се запази ниско. Още повече, че и Организацията на страните износителки на петрол /ОПЕК/ смята да повиши доставките си с 1% поне до 6 февруари.

На електронната борса в Ню Йорк лекият суров петрол се търгува на $ 76.25 за барел, а лондонският брент се котира на $ 74.91 за барел.

Заради плановете на Барак Обама да наложи нови, още по-строги регулации на банките, доларът достигна едномесечно дъно спрямо йената в азиатската търговия. Еврото се възползва и също възстанови част от загубите срещу зелените пари, които натрупа в пет поредни дни заради икономическите проблеми на Гърция.

Изказването на управителя на гръцката централна банка пред “The Financial Times”, че страната му не бива да се отказва от еврото, също подкрепи единната валута, която отчете слабо повишение срещу американската.

В ранната европейска търговия двойката EUR/USD се котираше на ниво около 1.4135.

 

8.40 ч. българско време

Петролът продължава да поевтинява за втори пореден ден, като тази нощ в САЩ спадът в котировките отведе контрактите на равнище около $ 76 за барел.

Контрактите за доставка на петрол през май поевтиняха с $ 1.66 или с 2.01% до $ 76.08 за барел.

В азиатската сесия стоката продължава да губи от цената си, като лекият американски петрол се търгува срещу $ 76.03 за барел, а сортът брент се котира на $ 74.06 за барел.