Цената на петрола остава малко под достигнатия снощи нов исторически максимум от $ 126.98 за барел. Както DarikFinance.bg съобщи вчера, рязкото поскъпване започна след 18.00 ч. снощи, заради опасенията, че рафинериите в Съединените щати може и да не успеят да посрещнат търсенето на горива през летния сезон.

Запасите от горива в развитите икономики паднаха през март с 6.7% до 477.6 млн. барела спрямо същия период на предходната година, според прогнозите на Международната агенция за енергия.

Допълнителен натиск върху цените оказа и изказване на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад пред държавната осветомителна агенция Fars news, че Иран може да преразгледа дневния си износ на нефт.

От друга страна иранският министър на петрола Голам Хосеин Нозари заяви вчера, че решение за съкращаване на производството не е направено. Нозари коментира доклад на неназован източник, който твърди, че Иран планира да намали добива си между 400 000 и 1 млн. барела дневно от следващия месец.

Подобно предложение обаче, според Ахмадинеджад е направено и се разглежда от експерти.

Според Bloomberg, Иран е удвоил количеството суров петрол в открито море в танкери до 20 млн. барела, което е близо петдневния износ, са уточнили запознати за агенцията. Поръчките за повечето от сортовете ирански петрол, които съдържат повече от 3.5% сяра обаче са се понижили, защото малко рафинерии могат да ги преработват.

В Съединените щати пък очакват за поредна седмица да бъде отчетен ръст на петролните запаси с 2.25 млн. барела, до края на миналата седмица, или общото количество нефт да достигне 325.6 млн. барела.

На електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол тази сутрин се котира за $ 125.80 за барел, а добиваният в Северно море нефт сорт „брент” поевтиня до $ 122.84 за барел.

Цената на златото остана без съществена промяна по време на американската и азиатската сесия, като цената е около нивата на седмичен минимум, след като доларът успя леко да поскъпне на валутните пазари. Пазарите очакват и данните за потребителските цени за април в Съединените щати, които, според прогнозите ще се увеличат. Днес ценният метал се търгува за $ 867.70 за тройунция. В края на европейската сесия снощи цената бе $ 868.10 за тройунция.