Цената на петрола се отдръпна от достигнатите снощи рекордни $ 126.98 за барел преди оповестяването на данните за запасите от суров нефт в Съединените щати. Прогнозите са за повишение с 2.25 млн. барела до 325.6 млн. барела в края на миналата седмица.

"Има повишено внимание към запасите. Те обаче са стабилни, с изключение на април, и непрекъснато се увеличават", смята анализатор от Informa Global Markets.

Пазарите продължават да следят и развитието на казуса с намаляването на дневния добив от Иран, който е вторият по големина износител в ОПЕК.

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад каза вчера, че Иран разглежда дневното си производство, след като около 20 млн. барела стоят натоварени на танкери, заради отказа на някои рафинерии да преработват нефт с по-високо съдържание на сяра от 3.5%. Това количество представлява износа на Иран за пет дни.

Организацията на страните износителки на петрол може евентуално да разгледа намаляване на добива, след като някои от страните членки започват да съкращават добива на по-тежки сортове нефт, съобщава Bloomberg.

 

След отварянето на американските пазари цената на петрола в Ню Йорк е $ 125.63 за барел, а в Лондон петролът сорт „брент” се понижи до $ 122.03 за барел. Тази сутрин лекият американски нефт се котираше за $ 125.80 за барел, а добиваният в Северно море нефт се търгуваше за $ 122.84 за барел.

 

Златото днес се понижи до $ 863.80 заради поскъпването на долара, но след това цената леко се върна до $ 868.40 за тройунция.