След като днес до обяд петролът се търгуваше около $ 90 за барел, в началото на търговията в Америка цената на суровината рязко се повиши. Към 19.00ч. българско време лекият американски петрол достигна $ 91.85 за барел спрямо $ 89.40 за барел към 10.30ч. българско време. Петролът сорт „брент” също се повиши с над $ 2 до $ 91.56. Сутринта на лондонската борса "брент" се търгуваше за $ 88.55 за барел.

Организацията на страните износителки на петрол вече повиши цената на петрола от кошницата на картела /12 сорта нефт/ на $ 84.64 спрямо определената в понеделник $ 84.19 за барел.

Причината за скока на цената, анализатори обясниха с решението на 5те централни банки /Федералният резерв на Съединените щати, Европейската централна банка, Канадската централна банка, Банк ъф Ингланд и Швейцарската национална банка/ за координирана акция за намаляване на натиска върху финансовите пазари, причинен от кризата в ипотечния и кредитния сектор. Според участници на пазара, решението за консенсус за стимулиране на икономическия растеж ще повиши потреблението, а от там и поръчките, което рефлектира в цената. За повишаването на цените причина са и оповестените данни за спад на петролните запаси в САЩ.

Цената на златото днес отбеляза значително повишение от $ 809.00 за тройунция тази сутрин до $ 819 към 19.00ч. българско време.

 

*Информацията е актуална към 19.15ч. българско време