Цената на петрола днес пак се повиши, като практически „изчисти” понижението от снощи, дошло след като Китай увеличи цените на горивата със 17% за пръв път от осем месеца насам. Това по прогнози ще ограничи потреблението с 1.5 на сто.

Днес „черното злато” тръгна нагоре заради падащия долар и след информацията, че Израел е извършил голямо военно учение над източната част на Средиземно море, като потенциална репетиция за бомбени нападения по ирански ядрени обекти. Иран е вторият по големина производител в ОПЕК и декларира, че ще отговори на атаките с „тежък удар”.

Почти всички анализатори са насочили поглед към предстоящата неделна среща в Джеда, където страните производителки и потребителки на петрол ще обсъждат силния скок на цените на петрола. Председателят на Организацията на страните износителки на петрол, алжирският министър на енергетиката и мините Шакиб Хелил днес заяви, че е "нелогично и ирационално" да се иска от картела увеличаване на производството, за да бъдат овладени цените на петрола.

На електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се повиши до $ 135.92 за барел, а в Лондон добиваният в Северно море нефт сорт „брент” поскъпна до $ 134.68 за барел.

Цената на златото остана стабилна на ниво $ 907.30 за тройунция.