Надигащите се притеснения за трайността на икономическото възстановяване в света сериозно повлияха на активите на борсите, включително и на цената на петрола. В рамките на седмицата цената на суровия петрол се понижи с 6.6%, като търговията на NYMEX в петък затвори на ниво 75.39 долара за барел WTI и 75.11 долара за барел брент.

Коментаторите на Ройтерс посочват, че през цялата седмица икономическите данни са били обезкуражителни, като колебливото доверие на потребителите, неустойчивите нива на продажбите на дребно и нестихващата безработица са натиснали надолу пазара на суровини.

Същевременно доларът на САЩ поскъпна, тъй като инветиторите потърсиха повече сигурност в американската валута. Това също е фактор за понижаване цената на деноминирания в долари петрол.

В началото на петъчната търговия добрите данни за БВП на ключовите икономики в еврозоната повишиха цената на барел петрол с около долар, но впоследствие засилването на американската валута изтри спечеленото в цената.

В месечния си доклад Организацията на страните износители на петрол прогнозира, че търсенето на суровината ще е слабо и през 2011 г. Производството се запазва и дори леко нараства – членовете на ОПЕК през юли са добивали с 142 600 барела дневно повече по сравнение с месец юни.

Друг мечи фактор за цената на петрола е това, че нивата на запасите в САЩ са по-високи по сравнение с предходната година.