17:35 часа

 

След като отработиха лошите новини от Либия, в четвъртък американските пазари търсят посока, подкрепени от добрите данни за безработицата, но под натиск от рязкото поскъпване на петрола и спада на продажбите на жилища в САЩ.

 

За покачване на индексите влияние оказват и финансовите резултати на GM и позитивните прогнози на Priceline.com Inc.

 

Най-големият производител на автомобили в САЩ излезе на печалба за първи път от 7 години насам. От компанията отчетоха нетни приходи от 500 млн. долара за четвъртото тримесечие и от 4.7 млрд. за цялата 2010 г.

 

Резултатите са под прогнозираните и акциите на компанията поевтиняват с 0.61%, но новината оказва позитивен ефект върху сектора като цяло и акциите на конкурентната Ford поскъпват с 0.68%.

 

Американското правителство все още държи 500 млн. акции на GM като залог за оставащите задължения на компанията от 26 млрд. долара.

 

От Priceline.com прогнозираха повишаване на печалбите през първото тримесечие на годината над очакванията на пазара. Акциите на компанията поскъпват с 8.69%, водейки ръста на NASDAQ.

 

Днес беше отчетен спад на молбите за обезщетения за безработица в САЩ през миналата седмица под 400 хил. за втора седмица през февруари.

 

Но позитивният ефект от новината се компенсира от докладвания малко след това спад на продажбите на нови жилища в САЩ през януари с 12.60% на месечна база, до 284 хил.

 

Така в първия час на сесията индексът на сините чипове Dow се понижава с 0.01%, до 12 105 пункта, широкият индекс S&P 500 покачва с 0.04%, до 1 308 пункта, а технологичният Nasdaq печели 0.68%, до 2 741 пункта.

 

Покачването на част от индексите в САЩ показва наличие на апетит за риск и заедно с отчетения спад на продажбите на жилища, има негативен ефект върху долара, който е под натиск и от високите цени на петрола. Еврото поскъпва с 0.34%, до 1.3792 долара, а индексът на NASDAQ за движението на американската валута пада с 0.417%, до 77.047.

 

Апетитът за риск и опасенията, че скъпият нефт може да се превърне в заплаха за глобалното икономическо развитие доведоха до леко отстъпление на цените на петрола в Лондон, до 113.38 долара за барел с доставка през април. По-рано днес сорт Брент скочи до над 119 долара за барел.

 

В Ню Йорк априлските контракти на американския лек суров нефт също ограничиха покачването си и се търгуват с повишение от 1.11%, до 99.19 долара за барел, след като по-рано днес достигнаха 29 месечен връх от 103.41 долара за барел.

 

14:33 часа


Пазарът на петролните фючърси щурее, като цената на барел се мени с по няколко долара в рамките на броени минути. След като брентът атакува неуспешно 120 долара, суровината се върна до 112 долара, пак пое нагоре и отново се понижи, като актуалната цена е 114.75 долара за барел. Подобна волатилност говори само за едно: повърхностно е да се обяснява поскъпването само с опасения за доставките от Северна Африка. На пазара е много силен спекулативният фактор – който обаче в подобен мащаб застрашава икономическото възстановяване.

 

Напълно реален е рискът ако тези цени на основната търговска суровина се запазят по-продължително време, светът да навлезе в повторна рецесия. Разбира се, в дългосрочен план скъпият петрол е благоприятен за световната икономика, тъй като насърчава търсенето на енергийни алтернативи като възобновяеми енергийни източници, инвестициите в които ще доведат до икономически ръст. Но в краткосрочен и средносрочен план скъпият петрол е икономическо бедствие за страните купувачи.

 

Цената на американския лек суров петрол е 100.90 долара за барел, ръст от 2.5% в рамките на деня. Златото се възползва от напрежението и се търгува при ниво 1414 долара за тройунция.

 

Тъй като спекулантите са се прехвърлили към петрола, останалите суровини се смъкват чувствително. Протестите в арабския свят и скъпият петрол обясняват защо пшеницата в последните 4 сесии в Чикаго се срина с 10%. За същото време в Ню Йорк петролът се качи с 14%.

 

На валутните пазари паундът е в губеща позиция, тъй като скъпият петрол заплашва да смачка икономическия растеж в страната. Междувременно бяха публикувани данни за търговията на дребно, в която настроенията се оказаха мрачни. Съответно британската валута се смъкна до 1.6159 долара, а еврото се удържа на 1.3768 долара. Йената печели още повече спрямо долара, като източник на сигурност, до 81.835 йени за долар. А обикновено по-мудният франкът днес добави 0.77% спрямо долара до 0.9259 сантима. Канадският долар се движи нагоре, като суровинна валута.

 

Както можеше да се очаква, фондовите пазари се свличат, със спад от 1.15% за DAX до 7112 пункта, минус 0.5% за FTSE100 до 5893 пункта и спад от 0.3% за CAC40 до 4001 пункт. Фючърсите на Wall Street светят в ярко червено.


10:34 часа


Европейските индекси се изсипаха на отрицателна територия още с началото на сесията в четвъртък. Надолу ги дърпат най-вече банките, които обират инвеститорския песимизъм, особено след като Royal Bank of Scotland обяви разочароващо малка нетна печалба в размер на $ 19 млн. в края на четвъртото тримесечие и загуба от 1.1 млрд. паунда за 2010 година. Въпреки това банката ще раздаде 940 млн. бонуси на шефовете си.

FTSE 100 INDEX пада с 0.61% до 5 887 пункта.
DAX INDEX губи 0.92% до 7 128 пункта.
CAC 40 INDEX се понижава  0.72% до 3 984 пункта.

Междувременно петролът сорт брент вече струва $ 116.43 за барел, а валутната търговия при най-ликвидната двойка долар/евро протича при $ 1.3711.

08:14 часа

Брентът вече е 114.44 долара за барел, като от началото на азиатската търговия се е покачил с 2.87%. Американският лек суров петрол с марка WTI е на цена 99.29 долара. Напрежението в Либия и опасенията за доставките от Северна Африка дават всички основания да се спекулира с поскъпването на суровината. Снощи за момент и WTI прескочи бариерата 100 долара.

Вчера авторитетните консултанти от Номура прогнозираха дори 220 долара за барел, ако нещо действително се случи. На този фон последната цена от 2.41 лева за литър от масовия бензин А-95 изглежда само временна болка.

Междувременно и цената на златото се движи нагоре, като инвеститорите гледат на благородния метал като на пристанище в момент на несигурност. Но също така Bloomberg предупреждава, че някои инвеститори вече продават. Цената на тройунция се установи на 1411.50 долара към този час. Среброто обаче продължава да поскъпва.

След като изпусна за момент парата, цената на медта на световните борси се стабилизира на 9425 долара за метричен тон.

Напрежението идващо от прекатурването на режима в Либия кара инвеститорите да търсят сигурно убежище за своите пари. Като такова в настоящия момент се възприемат йената и франкът. Швейцарските пари са рекордно скъпи спрямо долара, като 1 франк купува вече 1.0778 долара. Йената се търгува при 81.995 йени за долар. Единната валута поскъпна до 1.3782 долара.

Но докато парите отиват в йени и франкове заради търсената сигурност, еврото поскъпва най-вече затова, защото по-високите цени на енергията се очаква да принудят Европейската централна банка да повиши лихвените си равнища. Следващото заседание на борда на централната банка е на 3 март.

И накрая фондовите борси, които тези дни не са най-предпочитаното място на инвеститорите. В САЩ снощи акциите тупнаха, втори пореден ден на спад. Dow Jones Industrial Average, обобщаващ данните от 30-те водещи американски корпорации, се смъкна с 0.88% до 12106 пункта, а Nasdaq загуби 1.2% до 2723 пункта. Широкият S&P500 се смъкна с 0.6% до 1307 пункта.

Днес азиатските борси продължават да страдат. Връщането на петрола над 100 долара за барел подлага икономическия растеж на много висок риск. Засилва се инфлационният дракон, и без друго разбуден от количествените улеснения в САЩ. Разходите на компаниите нарастват, а дискреционние разходи на домакинствата се свиват. Формира се класическа стагфлация, за която икономическата история учи, че изходът е единствено една петилетка монетарна рестрикция.

И на този фон индексът в Токио очаквано пада с 1.4% до 10433 пункта. Индексът Sensex в Мумбай губи 1.3%, а борсата в Сидни се смъква с 0.7%. В Китай обаче борсата продължава да расте: SCI300 е с 0.3% ръст от началото на деня до 3007 пункта, а Hang Seng в Хонконг се удържа около вчерашните значения. Причината – силно представените акции на енергийните компании, в частност производители на петрол.