След като слезе под $ 81 за барел, цената на основната енергийна суровина възстанови част от спада и след отварянето на американските пазари котировките са $ 81.37 за барел лек американски и $ 82.97 за барел от сорта брент.

Според брокери причина за спада е и ударът по Goldman Sachs Group Inc., който е сред най-големите търговци в сектора, особено след подозренията в крупна финансова измама и реакциите на новината в Германия и великобритания.

На валутните пазари доларът изгуби височина към еврото и се върна на $ 1.35.

14:00 часа

Цената на петрола се свлече и под $ 81 за барел. Към 13:50 часа българско време контрактите за основната енергийна суровина се котират при $ 80.61 за барел лек американски и $ 82.72 за барел от сорта брент.

Влияние в цената оказва ситуацията с исландския вулкан, който блокира въздушния трафик и води след себе си очаквания за по-малко потребление на горива от транспорта.

11:42 часа

Организацията на страните износителки на петрол ОПЕК понижи цената на продукцията си с 42 цента до $ 82.86 за барел. Междувременно цената на петрола на фючърсния пазар продължава да пада, като контрактите за месец май губят $ 1.65 до $ 81.59 за барел.

На валутните пазари еврото се понижава към долара от курс $ 1.35 в петък до $ 1.3458 долара за единица евро към 11:40 часа българско време в понеделник.

08:42 часа

След като финансовият скандал в Goldman Sachs разклати инвеститорското доверие, логично се повиши и търсенето на сигурност. В резултат, йената за трети пореден ден поскъпва срещу еврото, както и спрямо останалите 15 валути от кошницата.

Еврото пък достигна до едноседмично дъно срещу долара, след като финансовите министри на страните – членки на еврозоната призоваха Гърция да се подготви да посрещне изискванията на Международния валутен фонд /МВФ/, за да получи спасителен заем.

В азиатската търговия основната валутна двойка се котира в интервала 1.3500/1.3445, като малко преди влизането на европейските пазари еврото се разменя срещу зелените пари на ниво от $ 1.3456 за € 1.

Вече трети пореде ден цената на нефта продължава да върви надолу заради спекулациите, че заради скъпата суровина е ограничила търсенето. Силният долар, както и прогнозите, че Организацията на страните износителки на петрол /ОПЕК/ няма да променя производствените квоти до срещата през октомври, също натискат цената на черното злато надолу.

Увеличава се и ножицата в цените на британския и американския нефт. Лекият американски суров петрол се търгува на $ 81.99 за барел, а сортът брент се котира на $ 84.94 за барел.