АП Март АД, собственик на веригата от супермаркети Пикадили в България, и КМБ България, собственик на веригата от супермаркети Карфур в България постигнаха споразумение за обединяване на дейностите в търговията на дребно.

Освен това общата компания ще увеличи капитала си с 46 милиона лева в две равни емисии през 2014 г. и 2015 г. с оглед допълнителна подкрепа и стабилизиране на бизнеса в България и подобряване на условията и сроковете за плащане спрямо доставчиците.

 

Двамата партньори ще запазят равно участие в новия джойнт-венчър, който ще оперира мрежа от 75 магазина в България с общ оборот от 452 млн. лева за 2013 г. и над 3 000 служители.


Начело на новата структура, като регионален мениджър, ще застане Жером Лубер, настоящ Изпълнителен директор на Маринопулос Груп.

 

Той има опит в търговията на дребно, придобит в качеството му на управляващ директор на Карфур Гърция в периода 2004-2008 година и като генерален мениджър за всички предпирятия в групата Маринопулос.

 

Маринопулос Груп е 100% гръцка компания, която оперира бизнеси за повече от 2.5 милиарда евро в Гърция, България, Албания, Скопие и Кипър.

 

На местно ниво структурата ще бъде управлявана съвместно от Милош Ристич от КМБ България и Таня Косева-Бошова от Пикадили.


Стратегията на новата компания ще бъде насочена към разширяване на мрежата от магазини, както и успешната интеграция на двете марки с цел постигане на високо качество на продукти и услуги на оптимална цена за крайните клиенти.

 

Споразумението ще бъде финализирано след официално одобрение от Комисията за защита на конкуренцията.