През 2013 г. българите ще могат да плащат по безконтактен път покупките си в близо 5000 магазина.

Това означава, че ако са пазарували за по-малки суми, няма да се налага да въвеждат ПИН на ПОС устройствата в търговските обекти. В момента по тази технология могат да се правят разплащания в 1000 магазина.

Това съобщи вчера Габриел Гита, който е мениджър „Бизнес развитие” за Централна и Източна Европа на MasterCard.

За да се ползва безконтактна технология на разплащане, търговските обекти трябва да бъдат снабдени със специални устройства, обясни още Гита. Обикновено инвестицията в самата техника се прави от банките.

От думите на Гита стана ясно още, че мобилните разплащания стават все по-популярни навсякъде по света. На много места GSM-ите се използват за мобилно банкиране или за мобилно разплащане.

У нас тези възможности тепърва стават популярни. Гита обясни още, че в бъдеще тези технологии ще бъдат свързани в специален чип, който ще бъде заложен вътре в самите мобилни устройства.

Междувременно стана ясно, че банките предприемат нови стъпки, за да облекчат използването на банкови карти. Например една от финансовите институции у нас предлага доставка на дебитни и кредитни карти на посочен от потребителите адрес.

Предвижда се клиентите да могат да получат своя ПИН чрез SMS. От същия трезор са решили за една от новите си дебитни карти, които пускат на пазара, да не събира такса при теглене от банкомат, без значение на коя финансова институция е устройството.