Българите вече ще могат да плащат покупките си в магазините безконтактно вече и през смартфона. Вместо да вадят дебитната или кредитната си карта, с един клик на приложение на мобилния си телефон, те ще могат да се разплатят. 

Това стана ясно, след като Fibank (Първа инвестиционна банка) и MasterCard обявиха старта на иновативна платформа за електронни плащания.

Тя позволява на клиентите да използват своите смартфони, поддържащи NFC технология, за бързо и сигурно средство за разплащане на всички терминали с безконтактна функция, които приемат MasterCard. Подобна платформа за дигитални плащания се предлага за първи път в България и на Балканите.

"Fibank разработи своя собствена услуга - Digital Payments. Тя позволява на клиентите да управляват дигитална банкова карта чрез мобилно приложение на своите телефони. След активиране на приложението, те могат да правят плащания през мобилното устройство. Плащанията с услугата на Fibank и MasterCard могат да бъдат извършвани на всички видове терминали, приемащи безконтактни карти", обясни Светослав Молдовански, Главен оперативен директор (COO), член на Управителния съвет и Изпълнителен директор на Fibank.

Ваня Манова, регионален мениджър на MasterCard за България и Македония, добави: "Въвеждането на дигитални карти от Fibank и MasterCard е важен крайъгълен камък за сферата на разплащанията в България, тъй като това наистина иновативно решение ще даде възможност на потребителите да извършват сигурни безконтактни плащания чрез използването на мобилен телефон. 

Според нашето изследване MasterIndex 2015, 66% от картодържателите биха искали да извършват мобилни плащания, което означава, че българските потребители имат готовност и желание да възприемат такава технология.“

Безконтактните плащания на MasterCard се приемат в 74 страни и повече от 4 милиона търговски обекта по света. Само в Европа те са на разположение в 40 държави, като вече има повече от 10 държави с по над 5 милиона безконтактни карти или устройства в обращение във всяка.