Между 30 и 50 лева взима крайният получател от купувачите на „гласове", за да даде своя вот за определена партия, съобщи заместник-председателят на Съюза за стопанска инициатива Теодор Дечев. Около 200 сигнала за купуване на гласове по време на изборите за Европейски парламент са получени в рамките на кампанията, която беше обявена от Съюза и няколко организации в началото на юни. Според Теодор Дечев има 2 или 3 партии, които са абсолютни лидери в търгуването с вота, но не може да се каже, че това са големите партии.
 
Според Дечев дилърите в купуването на гласове работят за повече от една партия, като сред тях има и наркодилъри, които дават безплатни дози в замяна на глас. Другите методи на купувачите:

Теодор Дечев: Примерно, една съвършено сериозна партия раздаваше купони от по два лева за кафе, на гърба на които биеше партийния печат. Ние го изпратихме този сигнал. Отговориха ни, че не могат да го третират като купуване на гласове, защото купоните се раздавали на случаен принцип. Някои водят своите съмишленици на баня.

По думите на Дечев на изборите в неделя са възможни 3 сценария: ГЕРБ да спечели, като разгроми БСП, БСП да спечели убедително, ако действа съвместно с ДПС, десните да се изправят срещу левите, но този вариант е бил възможен при съгласие на ГЕРБ за предизборна коалиция. Прогнозата на Дечев:
 
„В трите сценария ДПС печели по подразбиране в пет избирателни района - Кърджали, Търговище, Шумен, Силистра и Разград". 
 
В Смолян и Пазарджик БСП и ДПС имат почти равен брой гласове и трябва да се разберат кой ще спечели мажоритарния вот.