Българското правителство не е взело окончателно решение ще участваме ли или не в проекта за петролопровода Бургас-Александруполис. Това каза в предаването „Седмицата" на Дарик министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че страната ни се отказва от проекта, икономическият министър се изненада от думите и предположи, че журналистите са ги сънували, а правителствената информационна служба поясни, че сме в изчаквателна позиция по въпроса. Пред Дарик Росен Плевнелиев оясни, че в действителност се изчаква да излезе оценката за въздействието на петролопровода върху околната среда и едва когато тя се получи, ще се реши ще участваме ли в Бургас-Александруполис или се отказваме. Министър Плевнелиев допълни обаче, че това е все пак информацията, с която той разполага.

По думите на министъра комуникацията е пропукана, а драмата в енергетиката е пълна и тотална.

„Правителството стои зад тази теза - чакаме оценката за въздействие на околната среда по международните стандарти. Доколкото знам от моята колежка Нона Караджова тази оценка се чакаше към средата на годината. Тази оценка не се прави от правителството, тя се прави от проектната компания, в която има три държави, когато стане, ще се провери и ще се види. Към момента правителството не е взело окончателно решение. То ще бъде взето, когато фактите и аргументите дойдат", каза още Росен Плевнелиев. 

На въпрос замразен ли е проектът АЕЦ "Белене"или не, министърът на регионалното развитие и благоустройството отговори: „Аз знам консолидираната позиция на правителството, която беше, че държавата няма да вкарва пари в проекта, нито няма да издава държавни гаранции, защото не може да си го позволи. Ако дойде частен инвеститор, извади парите, сложи ги на масата и го разработи като частен проект. Според мен не става въпрос за замразяване на проекта. Вие не може да замразите нещо, което все пак има определени алтернативи. Доколкото аз знам Министерството на енергетиката работи, преговаря. Замразили сте строителството, но не и проекта. Вие преговаряте, вие го структурирате. Това е информацията, с която аз разполагам".

В предаването „Седмицата" по Дарик министър Плевнелиев предложи да бъде създаден закон, който да подкрепя чуждите инвеститори в България. Той е категоричен, че дори страната ни трябва да подарява земя на чуждите компании, които искат да строят тук фабрики например. Единствено така у нас могат да се създадат качествени работни места, смята министърът. Той обясни предложението си така:

„Как беше в миналото - имате закон за инвестиции първи клас, 75 сертифицирани, 15 милиона бюджет. Събирате 75 компании, които искат да инвестират 5 милиарда и им казвате: „държавата ще ви подкрепи, но с по 200 хиляди на всяка". Това е подигравка за един проект от 100-200-300 милиона. Те и не искат това, те искат нещо друго. Те искат проактивна политика на правителството да им решава проблемите с бюрократите, с разрешенията, със земята и най-после да излезе един закон в България, за който аз толкова много пледирам, който да даде възможност срещу един долар да продадем земя 100-200-300 декара".

Вие предлагате България да подарява земя за фабрики и заводи на световни компании?

„Тази държава стои на едни буренясали хиляди, милиони декари, които освен че са буренясали, нищо друго не им се е случило. Най-доброто, което може да им се случи, да се продадат за един долар на някого, който ще я направи фабрика за нещо, което ще направи българите богати и ще ги позиционира на пазара".

По спорния казус с издадените разрешителни за строеж на сгради на „Алея Първа" в Морската градина във Варна министър Росен Плевнелиев за пореден път обясни, че той няма компетенциите да издава подобни разрешения. Варна да си реши проблема, правителството няма по никакъв начин да се противопостави на позицията на общината, ако строителното разрешение е законно, каза Плевнелиев.

Относно бюджета, министърът на регионалното развитие заяви, че е дълбоко привързан към темата за коректност на информацията. „Проблемът не е, че България ще има дефицит. За мен това, че България вкарва бюджет в средата на годината, е един акт на честност". Бюджетът за 2009 се размина със 7-8 милиарда, допълни регионалният министър. Аз съм голям фен на точните цифри, сложени на точното място. Проблемът е, че в разстояние на няколко месеца България не успя да комуникира по правилния начин с Брюксел.