Интересно е, че никой не тръгва към Русия, всички се ориентират към Европа или САЩ, коментира пред Frankfurter Allgemeine Zeitung българският президент Росен Плевнелиев.

За Русия Балканите са в центъра на нейните геополитически интереси. Тъкмо на Балканите Русия иска да демонстрира, че все още е велика сила - както навремето.

Ние смятаме това за неправилно, защото съществува опасността подобна политика да бъде наложена насила на народите и защото тя поражда нестабилност, посочва Плевнелиев, цитиран от Deutsche Welle.

Според него Европейският съюз трябва да противодейства на тези опити и да постави Балканите в центъра на европейската си политика, а не в периферията, както досега.

В региона ЕС се радва на много повече симпатии, отколкото руснаците, смята Плевнелиев. По-нататък българският президент обяснява, че Източна Европа е твърде силно зависима от руския газ, а това създава рискове.

Плевнелиев смята, че създаването на регионална енергийна борса, където цената на газа се определя от пазара, а не от силово-политически съображения, ще реши проблема със енергийната зависимост от руските доставки.

По отношение на онези българи, които с огорчение напускат страната си, Росен Плевнелиев подчертава европейското право на свободно придвижване. Според българския президент, изборът е личен за всеки човек.

 

Интересно е обаче, че никой не тръгва към Русия, всички се ориентират към Европа или Америка. В чужбина вече живеят 1,5 милиона българи, а в страната - 7,3 милиона. Само в Германия има 155 хиляди българи, а безработицата сред тях е по-ниска от средната за страната и дори два пъти по-ниска от безработицата в групата на всички чужденци в Германия, заявява Плевнелиев.

И допълва, че от 16 източноевропейски страни България е на последно място в класацията по правна сигурност за чуждестранните инвеститори.

Над това трябва да се замислим. Кому са необходими 17-те подписа за право на строеж? Защо имаме само една централизирана служба, която разрешава чуждестранни инвестиции? Бюрокрацията, корупцията и шуробаджанащината ги наследихме още от комунистическо време. Вече разполагаме със съответните закони и институции, но самите изпълнители често пъти подкопават върховенството на закона. Ето защо се нуждаем от съдебна реформа и по-добър контрол, категоричен е българският президент.

Той припомня, че със своите 70 милиона души, а заедно с Турция - 150 милиона, балканските пазари са динамични и привлекателни, но страните трябва да се обвържат повече помежду си. Според Плевнелиев най-ефикасният инструмент за такова сближаване е ЕС.

По думите му изтичането на мозъци е проблем за България, но аналогични процеси е имало и в Ирландия, Гърция, Испания или Полша. Според росен Плевнелиев емигрантите ще започнат да се завръщат, когато в родината им се появят повече перспективи за тях самите и повече благополучие за хората.