Плюсовете и минусите на двойното листване разглеждат в статия читателите на DarikFinance.bg Христо Вълчев и Димитър Шуйцов. Проследявайки опита на първите български дружества, регистрирали свои акции за търговия и на друг пазар, освен Българската фондова борса, двамата млади икономисти стигат до заключението, че шансът за успех на едно такова начинание е по-голям, отколкото шанса за провал. Вълчев и Щуйцов обръщат внимание, че колкото и привлекателна да е за инвеститорите възможността да спечелят от борсов арбитраж при игра с акции, търгувани на две различни борси, съществуват редица рискове, като например валутният, които могат да доведат до загуби.

Двойното листване представлява едновременното листване на акциите на дадена компания на няколко различни фондови борси.

За страни с по-малки капиталови пазари и по-слабо развита търговия на финансови инструменти, каквато е и България, ликвидните пазари са много примамливи. Големите български дружества опитват да осигурят възможност на колкото се може по-голям кръг инвеститори да достигат до техните капитали, затова и много от тях търсят начини да листнат компаниите си на поне една чуждестранна борса.

Важно е да бъде избрана внимателно борсата, на която да се заяви искане за листване, защото е добре компанията  да е позната на инвеститорите в държавата, в която емитентът ще предлага ценни книжа, за да е успешно листването. Освен това е необходимо да бъдат пресметнати разходите на фирмата за осъществяване на процедурата като в това число се включват и разходите за консултанти, за изготвянето на проспект за публично предлагане, както и различните административни такси, които трябва да бъдат заплатени.

Част от предимствата на двойното листване са свързани с нуждата от по-голямата ликвидност и свежи капитали. Успешните фирми се стремят да излязат на по-големи пазари, за да могат да задоволят тези свой нужди на разумна цена, както и да намалят времето, необходимо им за привличане на средства. Освен това по-голямата ликвидност на съществуващите дялове, както и увеличената акционерна база, намаляват вероятността от поглъщане на фирмата. Двойното листване би означавало и допълнителна реклама, по-голям медиен интерес  и публикации в друга държава, по-добра информиранист за инвеститорите поради повишените изисквания за разкриване на информация, която от своя страна ще доведе до по-голям кръг от потенциални инвеститори.

Разбира се процедурата по двойно листване има и своите недостатъци, които са свързани най-вече с допълнителните такси, които варират в зависимост от страната, в която фирмата възнамерява да направи листването. Освен това се увеличава и натиска върху ръководството на компанията поради по-големия обществен интерес, както и от допълнителния контрол на финансови анализатори от чуждестранните пазарни икономики.

При двойното листване възниква възможността за борсов арбитраж от една страна, а така също и опасността от реализирането на загуби, свързани с валутния риск. Най-общо борсовият арбитраж може да бъде описан като моментен дисбаланс между цената на един и същи финансов инструмент, който се търгува на различни фондови борси. Например, ако акциите на дадена компания се търгуват едновременно на борсата в Ню Йорк и Лондон, то съществуват моменти, в които цента на тези акции е различна на двете борси. В този случай, ако цената е по-ниска в Лондон и по-висока в Ню Йорк, можем да купим акции на борсата в Лондон и да ги продадем в Ню Йорк, при което да се реализира определена печалба. Това може да продължи докато цените на двете борси не се изравнят. Разбира се борсовият арбитраж е свързан с доста големи рискове и често е недостъпен за обикновения инвеститор. Валутния риск от своя страна представлява възможността за реализиране на загуби в следствия от промяна на валутния курс.

Самата процедура по двойното листване преминава основно през няколко стадия:
- За започване на процедура по двойно листване е необходимо да се вземе решение от управителния орган на дружеството.

- Уведомява се КНФ, за извършване на публично предлагане или допускане до търговия по реда на чл.92в. от ЗППЦК.

- Проспектът за двойно листване се представя пред КФН, която трябва да го одобри, за да може да се процедира по-нататък. Срокът за изготвяне и одобрение на проспектът е около 8-10 седмици.

- Проспектът се превежда на английски език (или на друг език в зависимост от изискванията на Борсата, в която ще бъде направено двойното листване). Преведеният проспект се публикува в страната, в която ще се осъществи регистрация на акции, посредством поне една публично достъпна медия или информационен канал.

Разбира се по-горе изброените стъпки са най-общо представяне на самата процедура за двойно листване.

Друг важен аспект, на които трябва да бъде обърнато внимание е свързването между депозитарните институции. Съществуват два начина на свързване:
При първия от тях има директно свързване, между двете депозитарни институции, чрез договор помежду им. Депозитарите създават двустранен обмен на информацията. Предимството на този договор е, че няма разделяне на ценните книжа на емитента. Ценните книги, регистрирани в централния депозитар, се търгуват с целия си обем в чуждата страна.

Вторият начин се осъществява с помощта на инвестиционен посредник. При този вариант няма свързаност между депозитарните институции. Инвестиционният посредник регистрира част от емисията акции на дружеството в чуждестранния депозитар и тези акции се продават от негово име и за негова сметка. Ако някой желае да закупи повече акции, отколкото има депозирани в чуждестранния депозитар, първо трябва да се прехвърлят нужните ценни книжа от единия в другия депозитар и след това да се извърши сделката.

Сравнявайки плюсовете и минусите на двойното листване на българска компания, можем да обобщим, че за успешни и бързо развиващи се компании, това е един отличен ход за привличане на капитали на по-ниска цена и с по-голяма ликвидност.

Вече успешно направиха своя дебют на борсата във Варшава три големи български дружества, а именно – „Еврохолд“, „Софарма“ и "Интеркапитал пропърти дивелопмънт". Интерес проявяват и други големи фирми.

Въпреки някои безспорни трудности, през които трябва да премине емитентът, днес двойното листване на българска компания е възможно и препоръчително за големите фирми у нас. Шансът за успех в това начинание е по-голям от шанса за провал на емисията на чуждия пазар.

*

Христо Вълчев e на 23 години от град Гоце Делчев. Завършил е Бизнес икономика в Университета за национално и световно стопанство и в момента кандидатства за специалността Финансов мениджмънт отново в УНСС. От няколко години се интересува от търговия на финансовите пазари, като най-вече се занимава с валутна търговия. Желанието му е да се развива именно в областта на капиталовите пазари.

Димитър Шуйцов е на 22 години от София. Студент е в УНСС, четвърти курс, специалност Финанси. Интересите му са фокусирани главно в управлението на финанси и в международните финансови пазари. В момента работи като валутен дилър във финансова и инвестиционна компания.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!