По половин направление за специалист се пада на всеки здравноосигурен българин за период от една година. Това съобщи д-р Георги Цигаровски, заместник-председател на регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Пловдив. По думите му за всеки пациент се полагат по 1,45 лв. за изследвания за година, а една кръвна картина струва 1,50 лв. Председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов призова утре лекарите да се включат в протеста пред Министерски съвет срещу намалените пари за здраве.

Заради намаления брой на направленията към специалистите личните лекари масово ще започнат да изпращат пациентите си към болниците за изследвания. По този начин за диагностика касата ще плаща по 600 лв. средно за пациент в лечебно заведение, вместо по 50 лв. за извънболничната помощ. Такава прогноза направи д-р Георги Цигаровски.

Според повечето представители на съсловието с въвеждането на делегираните бюджети ще се ограничи осезаемо достъпът на пациенти и до болничната помощ.

Според председателя на лекарския съюз д-р Цветан Райчонов ще се стигне и до фалит на лечебни заведения. Той даде за пример болницата в Омуртаг, където вече са запорирани сметките на търговското дружество. От Военномедицинска академия пък съобщиха, че пускат в отпуск половината си лекари и медицински персонал.

Утрешният протест на лекари и пациенти ще е под наслов „Здравните вноски за здраве" и ще започне в 10.00 часа пред министерски съвет.