Малките и средните фирми ще получават ваучери на стойност до 10 000 евро, за да разработват корпоративните си сайтове и да развиват електронна търговия.

Инициативата е на Европейската комисия, а средствата за отделните държави ще идват от парите, които те получават от Европейския фонд за регионално развитие.

Схемата ще се прилага от догодина в целия ЕС, съобщиха от Брюксел. Сега пилотно ваучерите се дават на малки и средни фирми в два испански района - Мурсия и Екстремадура.

Парите ще се ползват от малки фирми, които нямат сайт и искат да си направят. Ваучери ще вземат и фирми, които искат да доразвият съществуващата си уебстраница с електронен магазин например или пък да въведат е-иновация.

“Малките компании, които използват дигитални услуги, растат два пъти по-бързо, изнасят два пъти повече и създават два пъти повече работни места от останалите”, коментира вицепрезидентът на ЕК Нели Крус.

С ваучерите фирмите ще могат да платят за услугите на предварително одобрени фирми, университети, научни организации. След това документите ще се осребряват от органа, който разпределя средствата. Сумата на ваучера може да варира в зависимост от нуждите на фирмите или особеностите на региона, уточняват от ЕК.

Според статистиката у нас почти всички малки и средни фирми имат достъп до интернет, но делът на тези със сайт е доста по-малък. При малките предприятия той е под 50%, а при средните - около 60 на сто.

Малките предприятия, които са продавали онлайн, са едва 7,4%. При средните делът е малко по-висок - 9 на сто. Подобни са данните и за фирмите, които поръчват онлайн стоки и услуги.

У нас ваучерите за разработване на сайт вероятно ще се раздават по схеми от новата оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” (2014-2020 г.).

Според проекта на програмата ваучери ще се използват за внедряване на иновации, международни стандарти и за подпомагане на бързоразвиващи се фирми.

Не е посочено изрично, че така ще се финансира и по-широкото използване на информационни и комуникационни технологии.