Размерът на пенсиите ще бъде повишен едва през 2013 година, съобщи в "Седмицата" на Дарик управителят на Националния осигурителен институт Христина Митрева. Тя добави, че плановете предвиждат растежът на пенсиите да следва растежа на доходите и да няма дисбаланс, както през 2009 година. Тогава пенсиите бяха увеличени с около 20 процента, но доходите останаха същите.

Митрева каза също, че т.нар. Сребърен фонд няма да реши проблема с недостига на пари в пенсионната система: „Сребърният фонд е 1,6 млрд. лева. Разходите за пенсии месечно са 600 млн. лева. Ако решим да ползваме Сребърния фонд, то за три месеца ще го изразходваме. И какво правим 2011-а, 2012-а, 2013-а?!“ - запита риторично Митрева.

Никой не очакваше толкова сериозни последици от икономическата криза, допълни тя. В разработената през 2009 г. програма на правителството също е нямало яснота колко дълго ще продължи кризата, какви ще са негативите и как можем да излезем от кризата. „Заради това веднъж се намали /осигурителната/ вноска през 2010 г., сега я увеличаваме с 1.8% ... Но поне една година бизнесът беше с поне 2% по-ниска вноска“, допълни шефът на осигурителния институт.