Китайският президент Ху Дзинтао заяви, че страната трябва да удвои доходите на населението до 2020-та година, като по този начин определи цел, която следващите лидери трябва да преследват. Изказването бе направено в първия ден на конгреса на комунистическата партия, който започва днес, съобщава агенция Блумбърг.

В една от последните си публични прояви, преди да предаде щафетата на Кси Ксинпинг, който ще е следващият генерален секретар на партията, Хю Дзинтао призова за основно преразглеждане на финансите и за още по-широко разпространение на демокрацията в страната. Дзинтао обърна внимание и на борбата срещу корупцията, която според него трябва да е непрестанна.

В края на този 18-ти конгрес ще стане ясно новия състава на политбюрото, като от избора на членовете ще се разбере дали Китай ще направи завой в политиката си към постигане на икономика, в която доходите на населението са високи. Реформите, към които втората най-голяма икономика в света може да подходи, може да са свързани и с разбиването на държавните монополи, дерегулиране на лихвените равнища и преустановяване на политиката по експлоатиране на природните ресурси на цени под себестойността им.

"Отлагането на тези реформи е лукс, който Китай не може да си позволи", казва Динг Шуанг, главен икономист за Китай на Citigroup Inc., цитиран от Блумбърг. Той казва, че през последните 10 години икономиката на страната се е възползвала от промените, извършени през предходните периоди. Сега тези дивиденти вече са извлечени, според финансиста. С това си мнение той намеква за влизането на Китай в Световната търговска организация през 2001 година, а също и пазарните реформи от 1980 и 1990 година.

В глобалната класация по доход на глава от населението Китай заема 121-во място с $ 4 260, показват данните на Световната банка за 2010 година. Стойностите са близки до тези на Йордания и Тайланд и представляват по-малко от една десета от онова, което се пада на жителите на САЩ, при които доходът на глава от населението е $ 47 140.

За да се постигне целта за увеличаване на доходите на китайците, Брутният вътрешен продукт на страната трябва да расте с минимум 7% в периода 2013 - 2010 година. В настоящия петгодишен план, който обхваща 2011 - 2015 година, е поставена цел за ръст на разполагаемия доход на градското население до $ 4 294.