Здравеопазването е само първата жертва по пътя към тоталния срив на държавата, който става все по-реален с всеки ден престой във властта на Симеон Дянков. Това пише в открито писмо на КТ Подкрепа до премиера Бойко Борисов.

Според синдикалната организация, независимо от екзотиката в идеите и намеренията на бившия здравен министър проф. Борисова, тя единствена от кабинета се е осмелила да назове основната причина за срива в здравеопазването – Симеон Денчев Дянков.

От синдиката напомнят, че два пъти - през септември 2009 г и април 2010 г., социалните партньори генерираха антикризисни мерки, които бяха потвърдени с решение на Министерски съвет и се отказаха от редица придобивки в името на общата цел - излизане от тежката криза, а министърът на финансите си позволи да не ги изпълни и неглижира тези договорености. Така той лиши фиска от свеж финансов ресурс в размер на милиард и половина лева и рискува финансовата стабилност на държавата, обвиняват го от КТ Подкрепа.

Синдикалната организация е категорична, че политиката на финансовия министър е погрешна, защото вместо малък дефицит през септември 2009 г. и стимулиране на бизнеса и заетостта, той ни стовари свръх дефицит и висока задлъжнялост, преследвайки химерата еврозоната. Освен това, от организацията посочват свитото потребление и умиращия вътрешен пазар, жалките приходи в бюджета и ръста на контрабандата, както и стопеният фискален резерв. Те се питат къде е похарчен той, защо намаляват реалните приходи в хазната, защо въпреки резерва на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ здравната система е обречена на разруха и не й се дава нито лев, както и защо финансовият министър решава вместо ръководството на Сребърния фонд. Недалновидната фискална политика деформира пенсионната система до такава степен, че хората, работещи в най-тежки условия, ще трябва да понесат не само увеличение на осигурителния стаж, но и увеличение на пенсионната възраст, с което категорично не можем да се съгласим, коментират от КТ Подкрепа.

Според синдиката, заетостта е сериозно застрашена, не само от задлъжнялостта на бизнеса, причинен от Тройната коалиция и безхаберието на икономическия екип на премиера Борисов, но и поради националното предателство извършено от г-жа Меглена Кунева и нейния експерт по екология г-жа Нона Караджова. При подписването на договора за присъединяване на България към ЕС, продължават от организацията, те най-безотговорно са се съгласили за малък гратисен период – до 2010 г., за достигане на екологичните норми на Европа  от българските фирми. Не така, обаче, е постъпила Румъния. Нейният гратисен период е до 2017 г. Това на практика обрича на тотална безработица редица моноиндустриални райони като Бобов дол например.

От КТ Подкрепа изразяват надежда, че премиерът ще вземе спешни мерки за отстраняването на тези, които му пречат да изпълни добрите си намерения.