Българското правителство днес официално даде на енергийния гигант Chevron концесия за проучване на находището от шистов газ край град Нови Пазар, информира novinite.com. Днес се финализира решението, взето от правителството на Борисов в края на май.

Енергийният министър Трайчо Трайков заяви при подписването на документите, че залежите от шистов газ са в състояние да задоволят потреблението в България за следващите 1000 години. Оценките за находището в Нови Пазар са за между 300 милиарда и 1 трилион кубически метра природен газ. За сравнение, по данни на НСИ през 2008 г. потреблението в България е около 3.6 млрд. куб.м., а през 2010 г. около 2.8 млрд. куб.м. газ.

Началната цена, която правителството поиска за предоставяне на концесията за проучване, беше само 200 хил евро. Министър Трайков не скри задоволството си, че Chevron се съгласи да плато 30 млн. евро, които отиват директно в държавния бюджет, изпреварвайки втория в надпреварата – британската компания BNK Petroleum.

Днес Трайков посочи, че американската корпорация ще предложи и работна програма за проучване на находището на стойност 50 млн. евро. Трайков допълва, че рискът остава за Chevron – както по отношение на недостатъчно газ в находището, така и в случай, че проектът не получи положителна екологична оценка.

Още две други концесии за проучване за шистов газ в България очакват оферти до края на юни 2011 г. Според Chevron България е възможно да има значителни залежи от шистов газ. През последните години технологията за извличане на газа от хоризонтални слоеве е била значително подобрена.