Извадка от публично оповестявани факти показва, че две държавно контролирани банки в Китай са отпуснали повече заеми на развиващите се страни, отколкото е успяла да отпусне Световната банка, например.

Според справката, China Development Bank и China Export Import Bank са предложили кредити за най-малко $ 110 млрд. на правителствата и частния бизнес от развиващите се страни през 2009 и 2010 година. За сравнение, между 2008 и средата на 2010 година Световната банка е издала кредити за малко над $ 100 млрд.

Китайските кредитори имат славата, че развиват политическо банкиране, тоест ръководителите на банките постъпват така, както трябва, за да бъдат гарантирани интересите на китайската икономика и на държавата като цяло. Така например една от специфичните задачи на China Development Bank е да подсигурява снабдяването със суровини и материали за китайските производители, което е животоспасяващо за китайската индустрия. Ето защо банката предлага заеми на производители на основни суровини и материали, особено във времена, когато те изпитват затруднения да се финансират от другаде.

Според публикацията по този начин Китай е успял да подсигури партньорство с доставчици от Русия, Венецуела и Бразилия.

Китайското правителство, което стои на $ 2 трлн. валутни резерви, има предостатъчно пари в наличност, за да финансира заемите, които й помагат да следва стратегическите си цели.

Любопитното е, обаче, че когато става въпрос за частния сектор, подходът е съвършено различен. Изследването показва, че фондът за директни инвестиции на китайски компании в чужбина разполага с ресурс от около $ 50 млрд., тоест китайските компании все още не са си спечелили достатъчно доверие, че могат да извършат големи сделки по сливания и придобивания зад граница. BBC