Полското правителство планира да конвертира в злоти ипотечните заеми, взети в швейцарски франкове от полски граждани.

Целта е да се намали задлъжнялостта на частния сектор в страната, както и валутният риск, заяви премиерът на Полша днес, съобщава The Wall Street Journal.

През уикенда имаше протести в големите градове с искания за облекчения по ипотечните заеми, взети в швейцарски франкове.

Стойността на някои от тях вече надхвърля два пъти първоначалната, след като от 2008 г. насам швейцарската валута поскъпна значително заради дълговата криза в Европа, a през последните седмици скочи още, след като Националната банка на Швейцария премахна границата от 1.20 EUR/CHF.

Правителството ще представи в сряда подробни предложения за заемите, деноминирани във франкове, които изплащат повече от половин милион полски кредитополучатели. Това става месеци преди парламентарните и президентски избори в страната.

Властите във Варшава черпят опит от унгарското правителство, което още през миналата година реши да конвертира кредитите във франкове във форинти при фиксиран валутен курс.

Министърът на финансите на Полша и управителят на централната банка миналата седмица инструктираха кредитните институции в страната да намалят лихвените нива по заемите във франкове за сметка на нормите си на печалба.

Финансовият министър не изключва също така възможността полският съд да обяви ипотеките в швейцарски франкове за незаконни спекулации на част от банките.