По-ефективно използване на ресурсите, развитие на предприемачеството и монетаризиране на свободното време. Това са само част от положителните промени, които икономиката на споделянето внася в обществото ни, показва анализ на онлайн платформата за споделяне на услуги и свободно време iamfree.pro. 

Там се посочва,че това, което променя нещата днес и превръща икономиката на споделянето във феномен са уеб и мобилните технологии, които улесняват значително откриването на правилния човек близо до нас. Максимално е улеснена комуникацията между продавач и купувач, а начинът на заплащане е все по-лесен за осъществяване и по сигурен.

„Именно технологиите са това, което вдъхна живот на икономиката на споделянето и позволи на всички нас да споделяме нашите вещи, домове, умения или дори свободното си време“, коментира Васил Димитров, съосновател на iamfree.pro. 

Той е на мнение, че тази промяна идва точно навреме – в момент, когато има натрупване на умора от някои ефекти на традиционната икономика като например консуматорските навици или нормираното работно време.

Като голям плюс за икономиката на споделяне се изтъква възможността всеки желаещ да предостави своето време срещу заплащане, както и да си „купи“ време, когато не разполага с такова.

Също така при икономиката на споделянето човек може да закупи даден предмет или недвижим имот, който след това да се използва от мнозина. По този начин собственикът му си възвръща част от средствата, изразходвани при покупката, а онези, които го наемат, спестяват значителна сума, защото не се налага да го закупуват и те. Ползата е за всички участници в процеса, както и за природата като цяло.

Новите платформи за споделяне позволяват на всеки обикновен човек да стане микро – предприемач, който може да печели от това, с което разполага – свободни помещения, автомобил, инструменти, техника или пък специфични умения. През последните години се появиха десетки нови сайтове за споделяне, които на практика позволяват на един интернет потребител да споделя почти всичко – дори фитнес уреди, лодки, палатки и какво ли още не. По този начин всеки може да се окаже с много нови източници на приходи, за които дори не е подозирал.

Макар допреди няколко години никой да не беше чувал за нея, днес икономиката на споделянето по всеобщо мнение е явление, което вече осезаемо променя обществото ни. Само в САЩ през отминалата година 45 млн. души са работили в сферата на споделената икономика, а близо два пъти повече са използвали нейните услуги. 

По същество икономиката на споделянето (sharing economy) включва редица уебсайтове и мобилни платформи, които позволяват на потребителите да споделят своите автомобили, жилища, вещи или други ресурси. Споделянето, разбира се, не е нещо ново и датира още от зората на човешката цивилизация.