Португалското правителство ще инжектира 4.9 милиарда евро в Banco Espirito Santo, съобщи в неделя управителят на Централната банка на Португалия Карлош Коща.

Като спасява банката, завлечена от финансовите неуредици на холдинга Espirito Santo, правителството се опитва да попречи на проблемите да се разпространят в целия финансов сектор в Португалия и Европа.

"Имаше спешна нужда от решение, което да гарантира защитата на депозитите и стабилността на банковата система," каза Коща преди обсъждането на "риска от неизпълнение на задълженията" на Banco Espirito Santo което "би застрашило националната финансова система".

Банката ще бъде разделена на две части, което ще позволи да се отделят токсичните активи от безопасните продукти. Токсичните банкови активи, включително високорисковите дългови книжа на групата Espirito Santo, ще бъдат поставени под управлението на т.нар. лоша банка, натоварена с ликвидацията им.

Ликвидните активи ще бъдат обединени в нова банка, наречена Novo Banco, контролирана от Фонда за португалските банки, създаден през 2012 г. за да се справят с финансовата криза в страната.

Новата банка ще получи държавен капитал в размер на 4.9 милиарда евро, от които 4.4 милиарда ще бъдат взети от пакета от 12 милиарда, отпуснати за рекапитализацията на банките в рамките на плана за спасяване на Португалия. А 500 милиона евро ще бъдат внесени от Фонда за португалските банки.

Що се отнася до "лошата банка", то тя ще остане в ръцете на настоящите акционери, които могат да бъдат сериозно санкционирани. Акционерите и неприоритетните кредитори на Banco Espirito Santo ще бъдат призовани да "покрият загубите", произтичащи "от недобре контролирана банкова активност", предупреди в неделя Министерството на финансите на Португалия.

Акциите на Banco Espirito Santo бяха спрени от търговията на фондовата борса в Лисабон в петък, след като загубиха почти 75% от стойността си за седмица.