Водещите банкери с Португалия призоваха европейските лидери да спрат да си "играят с огъня" и да променят своята позиция по отношение на периферията на еврозоната.


В отделни интервюта, ръководителите на двете най-големи банки в страната - Millennium BCP и Banco Espirito Santo - казаха, че са загрижени, че прецедентът със спасяването на Кипър може да доведе до нарастване на страховете сред вложителите до опасни нива.

 

"Политиците трябва да са по-умерени в приказките. В противен случай може да се стигне до много лоши последствия", коментира пред Financial Times Рикардо Еспирито Санто Салгадо, главен изпълнителен директор на BES.

 

Колегата му в BCP Нуно Амандо пък заяви, че спасяването на Кипър е като "вирус" и ако подобен подход бъде приложен отново, "нищо добро не очаква европейския пазар... Не можеш да си играеш с огъня. "

 

"Повечето клиенти в Португалия не се доверяват на гаранциите за депозити и нямат възможност да откриват сметки в чужбина", коментират анализатори. "Те избират вместо това да държат парите си в сейфове."

 

BES и BCP получиха помощ от правителството под формата на конвертируеми облигации през 2011 г. в рамките на спасителния план на тройката кредитори - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

 

Целият банков сектор на страната е под натиск в резултат на свиването на икономиката, повишаването на безработицата и увеличаването на лошите кредити, като изглежда, че банките може да се нуждаят от допълнителна помощ от правителството.

 

Проблемите на сектора се задълбочават от факта, че водещите акционери в две от банките са под натиск. Водещ акционер на BES е френската Crédit Agricole, чиито собствени капиталови позиции са подложени на стрес. Испанската La Caixa пък държи 46 на сто от BCP, но самата тя е изправена пред сериозни предизвикателства на вътрешния си пазар. Така е малко вероятно чуждестранните акционери да инжектират допълнителен капитал в португалските си субсидиари.