Обществената поръчка за ремонт и за възстановяване летателната годност на 4 хеликоптера МИ-17 на стойност 20 млн. лв. беше спряна от Министерство на отбраната, научи "Труд".

На 24 октомври в протокол на комисия от военното министерство се казва най-общо, че фирмата, поканена за изпълнение на поръчката, е собственост на офшорна фирма и няма право да участва в обществени поръчки.

Комисията е поканила за участие единствено фирма "Авионамс" АД. Това е бившият военен завод ТЕРЕМ "Георги Бенковски"-Пловдив, който беше приватизиран преди четири години.

В обяснителните си бележки комисията обяснява, че чрез търговския регистър са установили, че мажоритарен собственик на "Авионамс" АД е дружество "Хедж Инвестмънт България" АД. На 6 март 2012 г. от Корпоративна търговска банка съобщават официално, че банката увеличава капитала в дружеството с 900 акции по 1000 лв.

В документите на военната комисия е записано още, че мажоритарен собственик на "Хедж Инвестмънт България" АД е фирма EFV International Financial ventures LTD, която е регистрирана на Британските вирджински острови. Според Закона за икономическите и финансовите взаимоотношения  с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, който беше приет през лятото, фирми в офшорни зони няма право да участват в обществени поръчки.