През 2008 година американски учени предсказаха, че повишената киселинност на океанската вода ще доведе до корозия върху черупките на охлювите- птероподи, известни още като морска пеперуда. Те са с големината на зърно от леща, но са от съществено значение за хранителната верига в дълбините на морето. Учените нарекоха птероподите "канарчетата на климатичните промени" по аналогия с канарчетата, използвани в миналото от миньорите за установяване на опасни газове в подземните галерии, пише Atlantic.

Четири години по-късно се оказва, че предупреждението на учените от Америка вече се случва на практика. Специалисти от Университета в Източна Англия, US Woods Hole Oceanographic Institution, National oceanic and Atmospheric Administration и British Antarctic Survey са събрали птероподи от дълбочина 200 метра и са изследвали черупките им за евентуални увреждания.

Резултатите от изследванията показали, че те са сериозно увредени, а главният виновник за това е повишената киселинност на океанската вода. Отчасти това се дължи на естествени процеси, при които студената вода от дълбините на окена излизат на повърхността, провокирани от силните ветрове. Тази вода е корозивна и се очаква явлението да става все по-често заради климатичните промени. Друг фактор, който променя океанското pH е обаче атмосферният въглероден диоксид, който се изпуска в атмосферата при използването на изкопаеми горива.

Екипът от учени заключава, че повишената киселинност на океанската вода вече засяга сериозно екосистемите и от там може да се пренесе върху цялата хранителна верига. Те се застраховат, че малките охлювчета не умират задължително от влошените показатели на водата, в която живеят, но тя ги прави по-уязвими на нападения и инфекции. Това може да увреди на свой ред рибите, а от там пингвините и полярните мечки.