Щетите от пожара в акумулаторния завод тепърва се уточняват, заявиха от Монбат АД след публикацията за инцидента в DarikNews.bg.

Пожарът е засегнал най-старият от трите участъка на цеха и не налага спиране на нормалната производствена дейност. това означава, че случилото се няма да се отрази съществено на резултатите на дружеството.

По предварителни данни се очаква нормализиране на дейността на Цех «Блокова формовка на стартерни батерии» до 7 работни дни, като е възможно моментно намаление на капацитета на същия с 10 %.

При пожара няма пострадали работници и служители на Монбат АД, уточняват от там.

13:42 часа

Пожар унищожи най-стария участък за формоване на акумулатори в завода в Монтана. Няма замърсяване на въздуха, съобщиха от „Гражданска защита". Замерванията, направени по време на пожара и след него, не отчитат завишени стойности на токсични вещества, органични пари и серен диоксид, констатираха от службата.

Сигналът за огъня бил подаден на телефон 160 в 3.55 ч тази нощ. Пет автомобила и 23 огнеборци са участвали в потушаването на огнената стихия. Един час е отнело локализирането на пламъците и още толкова окончателното им потушаване. Няма пострадали и жертви.

Освен акумулаторите е унищожено и техническото оборудване в халето на 500 кв.м площ. По първоначални данни щетите са за 1 млн. лева. Причината за избухването на огъня трудно ще бъде установена, заради големите поражения, коментираха специалисти.

В момента се прави реорганизация на производството в завода, за да продължи работата. Процесът на формоване се извършва в крайната фаза на производство, когато в акумулаторните батерии се сипва киселина, охлаждат се в специални вани и се зареждат с ток.

При последната проверка за безопасни противопожарни условия в завода не са констатирани пропуски. Фирмата винаги е изпълнявала изрядно предписанията коментират от контролните служби.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!