Застрахователният гигант AIG, който преди две години почти не повлече световните финанси заради рисковани операции със застраховки на кредитен риск, в скоро време може да се издължи на правителството на САЩ и да възвърне независимостта си.

Според нов план в началото на 2011 г. се предвижда да се конвертират привилегировани акции на стойност 49 млрд. долара в обикновени. С това държавният дял в компанията ще нарасне до 90%. След това правителството постепенно ще започне да продава акциите на частни инвеститори, като дори се надява в крайна сметка да спечели от тази сделка. Срокът на операцията ще се проточи няколко години.

Информацията е на Wall Street Journal с позоваване на хора запознати с проблема, без да се посочват имена. Досега спасяването на AIG е струвало на американския данъкоплатец 120 млрд. долара, а правителството държи 79.8% в компанията.

Анализът сочи, че настоящият бизнес на AIG генерира годишно между 6 и 8 милиарда долара приходи в САЩ от животозастраховане и пенсионни услуги. Но правителството с радост ще се откаже от този приход, тъй като излизането от AIG ще е символичен акт.

Като цяло се преценява, че спасителните операции на финансовото министерство в разгара на кризата през 2008 г. започват да носят приходи на държавата по-рано от очакваното.

Повечето от големите банки вече изплатиха заемите си към държавата, а General Motors е на път да се освободи от правителствената прегръдка чрез IPO. От „инвестираните“ 386 млрд. долара от финансовото министерство през последните две години, 200 млрд. вече са получени обратно.

В случая с AIG главният риск е прибързването, тъй като компанията все още не е достатъчно здрава във финансово отношение. Цената на дълга на компанията през последните седмици се движи между 80 и 90 цента за 1 долар номинал, което все пак говори за подобрена позиция.

Същевременно продажбите на активите на AIG в чужбина продължават, за да се плати дълга от над 40 млрд. долара към Федералния резерв. След като това се случи, евентуално през четвъртото тримесечие, наред са вземанията на финансовото министерство.